Окупанти відновили активність на аеродромі Бердянська після нищівного удару ЗСУ

Південь
Ударні гелікоптери Ка-52 «Алігатор» ПКС Росії.

Аналіз даних супутника Sentinel-2 вказує на те, що російська армія не пізніше лютого 2024 року знову почала використовувати летовище в тимчасово окупованому Бердянську для базування своєї техніки. Ще у жовтні минулого року аеродром спорожнів після удару, який задвданного ЗСУ американським ракетами ATACMS.

Супутник Sentinel-2 з 7 лютого по 8 березня 2024 року регулярно фіксує на аеродромі Бердянська ворожу техніку, яку неможливо ідентифікувати через якість знімків, але яка може бути російськими гелікоптерами та системами ППО.

Про повернення авіації РФ на летовище окупованого Бердянська першим написав телеграм канал «Око Гора».

«Після масштабної операції ССО зі знищення 9 вертольотів на аеродромах у Бердянську та Луганську, росія відновила свою авіабазу. Зараз там базується від 5 до 8 гелікоптерів Ка-52 та Мі-28», – йдеться у повідомленні.

Активізацію руху гелікоптерів Ка-52 «Алігатор» у Приазов’ї підтверджують і телеграм-канали «Андрющенко TIME» і «Маріуполь. Спротив»

Фото аеродрому Бердянська зі супутника Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Аеродром Бердянська на півдні Запорізької області окупанти зробили своєю військовою базою від початку окупації, а основним місцем дислокації ударних гелікоптерів Ка-52, Мі-8 та Мі-35 – у січні 2023 року. Звідси ударні групи вирушали на патрулювання узбережжя Азовського моря та на бойові вильоти на Запорізький фронт.

Російські гвинтокрили на узбережжі Азовського моря біля Бердянська та Маріуполя 2023-го року. Колаж: investigator.org.ua

ЗСУ систематично завдавали ударів по летовищу, але найвдалішим виявилось перше застосування американських ракет ATACMS 17 жовтня 2023 року. Тоді було знищено не менше 9 російських гвинтокрилів. Відтоді окупанти перевели рештки своєї авіації в Таганрог, а аеродром Бердянська спорожнів.

Незважаючи на те, що Сили оборони України з початку 2024 року збили вже два ворожі літаки далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50, а також більше десятка винищувачів-бомбардувальників Су-34, активність ворожої авіації над окупованим Півднем України не зменшується. Майже на кожному супутниковому знімку можна виявити сліди російських літаків.

Найчастіше бойові вильоти на Донбас, Запорізький фронт та на Херсонщину російська авіація здійснює зі своїх військових аеродромів у Приморсько-Ахтарську, Єйську, Таганрогу і Ростові-на-Дону.

Бойова авіація РФ над Азовським морем. 03.01.2024. Фото: супутник Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter