У ВМСУ розповіли, як знищували російський танкер «Механик Погодин» у районі Кінбурнської коси

Війна

Знищення у районі Кінбурської коси 11 березня російського танкера “Механик Погодин”, на якому знаходився пункт управління російських окупантів, здійснене у повній відповідності до норм міжнародного гуманітарного права.

Про це повідомили Військово-морські сили Збройних сил України.

“11 березня 2024 року внаслідок успішного повітряного удару Повітряними силами ЗС України в районі Кінбурської коси було знищено танкер під прапором РФ “Механік Погодін”, який росіяни використовували як пункт управління”, – ідеться у повідомленні.

Як зауважили у ВМС України, танкер “Механік Погодін” IMO № 9598397 належав російській компанії VEB – Leasing OJSC (Санкт-Петербург), яка внесена до санкційного списку.

На виконання указу Президента України про рішення РНБО від 2 травня 2018 року “Про застосування та скасування економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” та згідно з рішенням Херсонського окружного адміністративного суду у серпні 2018 року танкер “Механік Погодін” був заарештований і до літа 2023 року перебував на території Херсонського морського порту.

Після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС танкер викинуло на берег Кінбурської коси, яку контролюють росіяни.

Надалі на танкері загарбники розгорнули спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Судно періодично використовувалося як платформа для завдання ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

“Судно відповідає визначенню військового об’єкту згідно з пунктом 40 та підпунктом с) пункту 60 Керівництва Сан-Ремо з міжнародного права, що застосовується до збройних конфліктів на морі. Танкер “Механік Погодін” був включений до системи РЕБ і збору ворогом розвідувальної інформації, а також систем спостереження, командування та зв’язку”, – зауважили у Військово-морських силах ЗСУ.

“Отже, знищення російського танкера “Механік Погодін” не лише завадило загарбникам у реалізації їхніх планів, а й було здійснено у повній відповідності до норм міжнародного гуманітарного права”, – підкреслили ВМС.

На Херсонщині Повітряні сили ЗСУ 11 березня уразили пункт управління російських окупантів, розташований на судні, що стоїть на мілині.

Нагадаємо:

  • 10 серпня 2018 року в Херсонському морському торговому порту правоохоронці виявили та задокументували судно «Механик Погодин» (IMO 9598397) під російським прапором, що належить російській компанії VEB-Leasing OJSC (Санкт-Петербург), пов’язаної з компанією «Внєшекономбанк РФ», що знаходиться під санкціями США.
  • «Механик Погодин» був зафрахтований ТОВ «В.Ф.Танкер» з Нижнього Новгорода і виконував перевезення дизельного пального з Туркменії в Україну за договором фрахту в інтересах канадської компанії Oil Marine Shipping and Chartering Inc. За оцінками українських правоохоронців, орієнтовна вартість російського танкера і його вантажу разом складають близько 7 млн дол. США.
  • За даними російського держреєстру юросіб (ЕГРЮЛ) компанія «В.Ф.Танкер» є засновницею ТОВ «В.Ф.Танкер-Инвест» з Нижнього Новгорода, яка входить до санкційного списку України. Обидві компанії припинили свою діяльність, приєднавшись до Акціонерного товариства «Судоходная компания «Волжское пароходство». 
  • Деякі російські судновласники призупинили вантажні перевезення в Україну після того, як танкер «Механик Погодин» під прапором РФ був затриманий в порту Херсона через санкції, введені Україною проти РФ.