Фейковые выборы, рекордные дороги и бесплатная медицина — подборка фейков о юге Украины за март

Юг

Март на оккупированных территориях юга Украины прошел под эгидой псевдоперевыборов российского президента. Фейки и ложь были искушены столько, что рассматривать их можно месяцами. Кроме голосования, россияне традиционно врали о «счастливой жизни» и восстановлении подконтрольных им территорий Украины, в частности, развития дорожного строительства и медицины. А еще украинцам запретили приближаться на расстояние 5 километров к государственной границе. Не слыхали об этом? Сейчас разберем эту ложь россиян вместе.


Тисячі неіснуючих виборців

Звичайно, саме проведення виборів президента Росії на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей є величезним фейком, адже легітимність голосування тут не визнає жодна цивілізована держава. Тож немає сенсу докладно аналізувати це “шапіто з ведмедями та балалайками”. Зупинимось лише на одному цікавому факті, адже, за словами росіян, на лівобережжі Херсонщини проголосувало більше людей, ніж там проживає.

Фейкові вибори на Херсонщині

Фейкові вибори на Херсонщині

За даними місцевих колаборантів, явка на псевдовиборах у області перевалила за 84%. Марина Захарова, голова так званого “виборчкому” окупованого регіону, напередодні заявила, що на лівобережжі Херсонщини нараховується 470 тисяч виборців. Невідомо, звідки ця цифра взялась, адже списків голосувальників за 2 роки окупації росіяни так і не створили, але приймемо її як константу. Тобто загалом на дільниці тут, за інформацією Захарової, з’явилось близько 400 тисяч херсонців.

Це суперечить підрахунку загальної кількості населення, яку самі ж росіяни наводили минулоріч. За словами Алли Бархатнової, так званої “міністерки соціальної політики” окупованої частини регіону, станом на квітень 2023 року тут загалом проживало близько 300 тисяч осіб. Тенденції до масового повернення людей у підконтрольні росіянам громади області з того часу ми не спостерігали. Тобто на фейкових виборах проголосувало більше людей, ніж на лівобережжі, за даними самих же росіян, проживає. Зазначимо, що, за інформацією української влади, на лівобережжі області зараз залишається від 150 до 200 тисяч жителів.

Космічні дороги

Ще трохи про цифри, з якими у окупантів, як виявилось, великі проблеми. Наприклад, вони обіцяють відремонтувати у 2024 році 48 740 кілометрів автомобільних шляхів на Херсонщині. Росіяни ставлять перед собою доволі амбітну задачу, враховуючи, що загальна протяжність доріг в області (разом з правобережжям) складає 5023 кілометра. До того ж рекордні ремонти плануються не по всій окупованій території Херсонщини, а лише у 11 населених пунктах. 

Обіцянки рекордних ремонтів доріг

Обіцянки рекордних ремонтів доріг

Одночасно 48 тисяч кілометрів обіцяних доріг змогли б із надлишком “окільцювати” Земну кулю, окружність якої становить трохи більше 40 тисяч кілометрів.Ну і на додачу: за словами так званого “губернатора” Херсонщини Володимира Сальдо, за 2023 рік окупанти полагодили  300 кілометрів автошляхів в області. Тобто цього року, росіяни обіцяють відремонтувати у 160(!) разів більше доріг, ніж у 2023. В середньому вони мають укладати по 133  кілометри дорожнього покриття кожного дня… З цікавістю за цим спостерігатимемо. 

Скарги з неіснуючих сіл 

За словами російських пропагандистів, у березні населення правобережжя Херсонщини продовжувало скаржитись на українську владу. Гауляйтер лівобережжя області Володимир Сальдо видав на цю тему чергову брехню. За його словами, деякі села правобережжя Дніпра покинуті українською владою та залишились без постачання продуктів та палива. Люди тут нібито чекають на повернення окупантів та мріють жити в Росії.

“Наші джерела з того боку повідомляють, що жителі сіл Новокаїри, Качкарівка та Республіканець окупованого Бериславського району вже багато місяців живуть без світла, зв’язку, підвезення продовольства та палива. Окупаційна влада на людей наплювала — скарги селян ігноруються”, – зазначив Сальдо. 

Руїни на місці села Республіканець. Фото: Telegram-канал "Новини Бериславського району"

Руїни на місці села Республіканець. Фото: Telegram-канал «Новини Бериславського району»

Насправді ж села Республіканець більше не існує. Тут не залишилось жодного вцілілого будинку, адже всі їх було зруйновано російською артилерією та авіабомбами. Останній житель покинув цей населений пункт ще у 2023 році, тож хто з місцевих міг поскаржитись Сальдо – не зрозуміло. В Новокаїрах та Качкарівці ситуація схожа. Тут залишилось лише кілька сімей. Доставку гуманітарної допомоги ускладнено через постійні обстріли російських військ, проте за можливості в села її завозять. Більшість селян звідси переїхали до населених пунктів своєї ж громади, що знаходяться далі від Дніпра, а значить – і від російських позицій. Електрики в зазначених населених пунктах немає не “довгі місяці”, а вже півтора року, адже російські окупанти, втікаючи з правого берега Дніпра, підірвали тут всі трансформаторні підстанції. Ремонт мережі на сьогодні є неможливим – росіяни обстрілюють бригади електриків, щойно вони з’являються поблизу. Тож гауляйтеру Сальдо з претензіями треба звертатися не до української влади, а до своїх господарів з мокшанських боліт.

“Кордони на засові” та обмежувальні браслети пропаганди

Пропагандистські пабліки “заборонили” чоловікам-громадянам України наближатися до кордону ближче ніж на п’ять кілометрів. Таку інтерпретацію українських новин опублікував проросійський ресурс “Запорожский вестник”. 

“Громадянам України віком від 18 до 60 років, які можуть бути мобілізовані для участі у війні, заборонено наближатися до кордону з Румунією та Республікою Молдова ближче, ніж на п’ять кілометрів”, — пишуть пропагандисти, нібито посилаючись на наказ голови Державної прикордонної служби в Чернівецькій області.

Відверту брехню пропагандисти склепали на основі наказу Міністерства внутрішніх справ від 29 січня 2024 року №49, оприлюдненого Державною прикордонною службою на початку березня, який затверджує форму рішення про надання дозволу на в’їзд в прикордонну смугу завширшки 5 кілометрів від лінії кордону. Особливий режим відвідування цієї місцевості був затверджений ще у грудні 2023 року. Він передбачає отримання дозволу всіма громадянами на в’їзд, перебування та проведення робіт у межах прикордонної смуги, у відповідного органу Державної прикордонної служби України. Дозвіл фізичним особам віком до 18 років надається за зверненням одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або іншого законного представника.

Наступну “інформацію” щодо обмежень російські пропагандисти просто сфальсифікували та повідомили про те, що “обласний військкомат Чернівецької області закупив електронні браслети для контролю за переміщенням людей” і проілюстрували скріншотом з неіснуючої закупівлі.

Фальшивий скріншот “закупівлі” систем електронного контролю

Фальшивий скріншот “закупівлі” систем електронного контролю

Несправжні тут абсолютно всі елементи: закупівельником названо “Обласний ЦК Чернівецької області” — “ЦК” закінчилися разом з компартією; коду ЄДРПОУ, вказаного в закупівлі, не існує; та і власне “електронні браслети” називаються “системи електронного контролю” і закуповує їх МВС. 

“Безкоштовна” і “якісна” медицина

Окупанти через пропагандистів вже третій рік намагаються запевнити жителів захоплених територій, що життя покращилося. Під час виборів президента РФ, які були незаконно організовані та ТОТ, ворожі пабліки розганяли цілий сюжет на тему “Безкоштовна та якісна: саме такою стала медицина в Запорізькій області”, особливо підкреслюючи, що сталося це “за дорученням президента”.

Окрім того, що це частина передвиборчої пропаганди Путіна, це ще й відверта брехня.

Пропагандисти пишуть: “медичне обслуговування стало доступним і безоплатним, <…> відкрито та відремонтовано кілька сучасних поліклінік і лікарень. Заклади оснастили сучасним медичним обладнанням. Це дає змогу жителям регіону отримувати якісну медичну допомогу на найвищому рівні та без зайвих витрат”.

Яка насправді ситуація з медициною, ЦЖР постійно повідомляють жителі окупованих територій: 

“Щоб потрапити до хірурга, треба з 7 ранку вистояти чергу за талончиком, а потім ще одну чергу — власне до лікаря. При цьому повз тебе без черги будуть проходити “асвабадітєлі”, а люди, які перенесли операцію, змушені стояти попід стіночкою”, — розповідає житель Пологівського району. Операцію, після якої йому була потрібна консультація хірурга, чоловік робив у Сімферополі, заплатив за неї та тиждень реабілітації 180 тисяч рублів. 

Тільки в Криму можна провести складні медичні дослідження, наприклад, комп’ютерну томографію з контрастом. 

“На окупованій Запорізькій області немає жодного працюючого апарату КТ. У Василівці вийшов з ладу; в  Мелітополі стоїть непрацюючий — чи то спеціалістів немає, чи то підключити не можуть. Тому я була змушена їхати в Сімферополь”, — розповідає жителька Бердянська. Жінка повідомила, що вартість дослідження становить 13 тисяч рублів. А якщо додати вартість дороги та інших аналізів, то виходить до 30 тисяч.

При цьому поліс страхування, виданий на ТОТ Запорізької області, в Криму не діє. Тобто безкоштовного лікування на ТОТ не існує. І ситуація з медициною критична вже давно. Про проблеми з доступом жителів окупованих територій до медобслуговування ЦЖР писав у січні 2024 року в матеріалі “Без права доступу: як виживають мешканці окупованої Запоріжчини, яким потрібна медична допомога”