Затратное энергосбережение Донетчины

Коррупция
Угледар. Объект, ремонтируемый при участии НЕФКО Фото: investigator.org.ua

С 2014 года немало международной помощи направлено на восстановление Донбасса. Среди доноров, указанных на портале координации международной помощи Украине — ЕС, Совет Европы, ООН, ПРООН, Правительство США, USАID, ЕБРР, правительство ФРГ, Европейский инвестиционный банк и другие. Средства выделяются в том числе и на программы развития энергосбережения в регионе, среди доноров которых и НЕФКО — Северная экологическая финансовая корпорация. Она финансирует программы энергосбережения в Украине, России, Беларуси, Эстонии, Латвии и Литве. Центр журналистских расследований выяснил, как с участием НЕФКО реализуются проекты по энергосбережению в городах Донецкой области.

Проекты международной технической помощи от НЕФКО за деньги Фонда северной инициативы гуманитарной поддержки и энергоэффективности (Фонд NIU) и Фонда восточноевропейского партнерства по энергоэффективности и окружающей среды (Фонд E5P) предусматривали меры по энергосбережению в учреждениях городов Доброполье, Курахово, Угледар, Мирноград и Славянск Донецкой области общей сметой в 2 миллиона 830 тысяч евро. Модернизация школ, больниц и детских садов по проектам НЕФКО должна была состояться еще в ноябре 2017 года. Но не состоялась — договоры продлили, а срок завершения перенесли на год.

Як пояснював нещодавно представник НЕФКО у телефонній розмові з кореспондентом Центру журналістських розслідувань, затримка із реалізацією проектів виникла через «внутрішні причини»: «Узгоджувались нові процедури, які припали саме на цю програму». 

На жаль, надавати відповідь на інформаційні запити кореспондента агенства щодо конкретних проектів та їх кошторисів, в українському представництві НЕФКО відмовились, надіславши натомість роз’яснення щодо корпорації та Рамкової угоди з урядом України, якою Північній екологічній фінансовій корпорації надаються певні привілеї та імунітети, а закладені у ній принципи мають пріоритет над національним законодавством України, зокрема закон про державні закупівлі. Тож у цьому журналістському розслідуванні використані документи, які є у відкритому доступі або надані органами місцевого самоврядування, та власні спостереження на об’єктах. Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, більшість генпідрядників, з якими НЕФКО уклав угоди щодо проектів на Донбасі, виявились фігурантами кримінальних проваджень. 

Скажи, хто твій підрядник…

Правила НЕФКО з проведення тендерів відрізняються від державних і це законно, оскільки передбачено Рамковою угодою, ратифікованою ВР України у 2010 році. Тендери проводяться з обмеженою кількістю учасників, до яких висувається низка вимог. По-перше, претендент на участь у тендері повинен мати виробничий потенціал. Дохід підрядника має бути мінімум в 1,5 рази більший за ціну контракту. Учасник тендеру повинен мати три подібних підряди. Також він має надати банківські гарантії, довідку про те, що не перебуває в стані банкрутства,  та фінансову звітність, перевірену аудитом.

Розкриття тендерних пропозицій учасників та оголошення переможців проходить на тендерному комітеті, який є в кожній лікарні або навчальному закладі, у присутності представників від НЕФКО. Усі супутні роботи підрядника мають відповідати технічним вимогам, устаткування має бути новим, договори з підрядними організаціями — прозорими. Перший транш оплати має здійснюватись через 30 днів після підписання договору за формулою: 20% передоплати, 60 % — після отримання матеріалів та ще 20% після здачі виконаних робіт. 

Технічний нагляд здійснює компанія ФІАТУ. Технічним консультантом є IT Consulenten, через яку міські ради контактують з НЕФКО.

За словами спеціаліста відділу соціально-економічного розвитку міської ради м.Курахова Ганни Ісакової, роботи впроваджуються за таким принципом: спочатку створюється дефектний акт, потім за рахунок замовника робиться проектно-кошторисна документація, яку надалі перевіряє експертиза.

«Технічний нагляд може приходити хоч кожного дня. Він здійснює перевірку на кожному етапі виконання роботи: робить фото, перевіряє, щоб якість матеріалів була не нижчою, ніж зазначена в робочому проекті», — каже Ганна Ісакова.

Так вимагає «інструкція». Тепер подивимось, як усе відбувається на практиці, тобто, у реальному житті реальних людей. 

Договори з НЕФКО уклали сім генеральних підрядників, п’ять із яких фігурують у кримінальних провадженнях. Згідно судових ухвал у цих справах, підрядникам інкримінують завищення вартості робіт і неякісне їх виконання,  залучення робітників без належного оформлення та ухиляння від сплати податків. Частина з них були відкриті до підписання контрактів із НЕФКО. 

 ТОВ «Добробудъ» — єдина компанія, яка брала участь у всіх тендерах НЕФКО у Словянську, Вугледарі, Добропіллі, Мирнограді та Кураховому. Примітно, що НЕФКО співпрацює з цією компанією не лише на Донбасі, а й, наприклад, у Фастові. У листопаді 2017 року за фактом неякісно проведених ТОВ «Добробудъ» термоізоляційних робіт і встановлення нової покрівлі у Краматорській гімназії було відкрито кримінальне провадження, кваліфіковане за  статтею 191 ККУ (привласнення коштів). Головний прораб ТОВ «Добробудъ» Ігор Сибір відмовився надавати  будь-яку інформацію щодо виконання проектів, фінансованих НЕФКО, без письмового погодження з цією компанією.

Інший підрядник — ТОВ «Спецвогнеізоляція» — теж фігурант кримінального провадження. У грудні 2017 року було встановлено, що ТОВ завищувало обсяги та вартість виконаних робіт і матеріалів, а також не виконало роботи, передбачені договором про реконструкцію Дергачівської школи-інтернату. І це не вперше: у березні 2016 року щодо посадових осіб ТОВ «Спецвогнеізоляція» було відкрито кримінальне провадження щодо фіктивного підприємництва та відмивання доходів.

Сумнівний бекграунд і в харківської компанії «Дорстроймонтаж». За даними ухвали суду, посадові особи у Луганській облдержадміністрації внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів з реконструкції вуличного освітлення м.Золоте та м.Попасна Луганської області. Роботи виконувались саме компанією «Дорстроймонтаж». Наразі документи вилучено. Також посадовцям компанії інкримінують замовлення товарів у фіктивних підприємств у листопаді 2017 року. Співвласник ТОВ «Дорстроймонтаж» Анатолій Тунік був партнером Євгена Прусенка, який за часів Януковича очолював «Укравтодор».

ТОВ «Жилком-Сервіс», з яким також співпрацює НЕФКО, має податковий борг у 99 тис. грн, — отже, НЕФКО за власними умовами не повинна була визнавати цю компанію переможцем тендеру. «Жилком-Сервіс» фігурує у кількох кримінальних провадженнях, зокрема, щодо завищення вартості робіт, замовлених Курахівською міськрадою, через внесення недостовірних даних щодо вартості та кількості людино-годин. До того ж, поліція звинувачує посадовців Курахівської міськради у зловживанні службовим становищем при закупівлі послуг у ТОВ «Жилком-Сервіс».

Кримінальні провадження відкриті й щодо ТОВ «Гуд Він XXI» за фактами завищення вартості робіт у Артемівському педагогічному училищі.

З усіх міст Донеччини, де НЕФКО розпочала свої програми, лише у Вугледарі проект частково закінчений – один з двох навчальних закладів утеплили. У всіх інших містах роботи тільки починаються, або ж взагалі до них ще не приступали — реалізація проектів застрягла на стадії переговорів.

Слов’янськ

Угоду на суму у 580 тис. євро між Слов’янською міською радою та НЕФКО було підписано у вересні 2016 року. На ці кошти мали провести модернізацію вуличного освітлення та капітальний ремонт амбулаторій 1, 2 та 4. У тендері перемогло ТОВ «Спецвогнеізоляція», яке згідно з тендерною документацією бралося за утеплення фасаду і фундаменту, заміну вікон та дверей.

Слов’янськ. Амбулаторія №4, що ремонтується за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Але потім НЕФКО направило ТОВ «Спецвогнеізоляція» лист про розторгнення контракту. Як повідомили у міській раді Слов’янська, причиною цього стала та обставина, що компанія не надала банківські гарантії, що було однією з умов участі в тендері.

«Ми чекаємо, коли почнуться ці ремонти. Підрядники приїжджали багато разів – міряли, ходили по підвалах, показували ескізи, як буде виглядати будівля зовні. Наче якийсь процес йшов. А коли до реальних робіт – то в НЕФКО сказали, що підрядник не виконав одну з головних вимог», — розповів Ігор Винниченко, заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги м.Слов’янська.

Наразі за інформацією, яку надали в міськраді, НЕФКО почало переговори з другим за ціновою пропозицією учасником тендеру щодо капітального ремонту амбулаторій – це вже знайоме нам ТОВ «Добробудъ».

Слов’янськ. Амбулаторії № 1,2, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Генпідрядником для капітального ремонту мереж вуличного освітлення було обрано ПП «Інтербуд-дискрет». Замінити освітлення треба було у п’яти мікрорайонах та на чотирьох вулицях міста. Але станом на 4 травня роботи не починались. За словами головного бухгалтера «Інтербуд-дискрет», компанія вчасно не отримала 20% передоплати на виконання робіт і саме тому відбулось затягування процесу.

Слов’янськ Фото: investigator.org.ua

Водночас, Андрій Рубан, начальник управління інвестицій, енергоефективності та зовнішніх відносин Слов’янської міської ради зазначив: «Одна зі стадій реалізації проекту – це розробка проектно-кошторисної документації. Наразі «Інтербуд-дискрет» перебуває на цьому етапі. І, за словами консультантів НЕФКО, – компанії IC Consuelenten – оплата не затримує виконання договору. Якщо у підрядника є можливість, гроші, та вони хочуть швидше реалізувати проект, то вони могли б уже розпочати роботи».

Слов’янськ. Об’єкти, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Термін реалізації проекту продовжили до грудня поточного року. Та чи вистачить сім місяців на те, що не було зроблено за півтора роки?

Добропілля

Найбільше об’єктів, що потребують впровадження енергозбереження, – у Добропіллі. Договір НЕФКО з Добропільською міською радою також був підписаний у вересні 2016 року і мав бути виконаний у листопаді 2017 року.

Добропілля. Дитячий садочок, що ремонтується за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

ТОВ «Добробудъ» виграв тендер на термомодернізацію та заміну внутрішнього освітлення у дошкільному навчальному закладі №34 «Вуглик». Також тут та у навчально-виховному комбінаті №4 запланована заміна електроплит загальним кошторисом на суму у більш ніж 300 тис. євро. Термомодернізацію у садочках №9 «Тополька» та №3 «Сонечко» за 130 тис. євро має впроваджувати київське ТОВ БМК «Енергомонтажвентиляція», яка має у своїй тендерній історії лише один крупний підряд — на суму у 95 мільйонів гривень від «Украероруха».

Скільки грошей буде направлено на кожен заклад окремо і на які конкретно потреби, у відповіді на інформиаційний запит Центру журналістських розслідувань в Добропільській міській раді не повідомили, посилаючись на заборону поширення інформації  від НЕФКО. Однак зазначили, що розробка проектно-кошторисної документації щодо ДНЗ №34 та школи №4 вже виконані.

Добропілля. Об’єкт, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Директорка школи №4 Світлана Томчук запевнила: «Плит ще немає, ще йде ремонт. Але збираються завезти плити та зробити на них підключення. Коли закінчиться ремонт внутрішніх робіт від Донецької обласної держадміністрації, «Добробудъ» завезе. Про терміни нічого не знаємо. Підрядники домовились між собою і визначились з часом».

Добропілля. Школа, що ремонтується за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Насправді ж активні роботи почались тільки у садочку «Вуглик». За словами завідуючої дитячого садку Олени Баликіної, роботи почались у квітні.

«Нам поміняли вікна, почали утеплювати фасади. Про якісь кінцеві результати ще не йдеться. Ще мають замінити кровлю, завозили матеріали. Протягом 2019 року проект планують закінчити. Дуже довго йшли погодження. Проте підрядники дуже обов’язкові, дуже чисто роблять — за собою все прибирають. Технагляд дивився на вікна, сказали, що вони трикамерні, високої якості», — розповіла О.Баликіна.

Згідно з реєстраційною карткою проектів, що розміщена на сайті Мінекономрозвитку, проект після продовження має завершитись до 31 грудня 2018 року.

У садочках «Тополька» та «Сонечко» працівники ще нічого не знають про заплановану термомодернізацію. При цьому у міськраді нам повідомили, що наразі роботи перебувають на етапі розробки проектно-кошторисної документації, а в ТОВ БМК «Енергомонтажвентиляція» — що вже  отримали аванс від НЕФКО, але потім виникла необхідність у додатковому фінансуванні.

Добропілля. Об’єкти, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Костянтин Корбут, директор ТОВ БМК «Енергомонтажвентиляція», вказав на причину цієї проблеми так: «Проектно-кошторисна документація виконана повністю, проте є роботи, які не потрапили до тендера. Наразі йдуть перемовини з НЕФКО щодо дофінансування цих об’єктів. До прикладу, є тріснута стіна, і на неї треба робити утеплення. Утеплення увійшло до тендеру, а ремонт тріснутої стіни – ні. Там є демонтаж різних труб, який не враховано, та інші різні роботи. Ми готові приступати до робіт, але маємо зрозуміти позицію НЕФКО — чи буде дофінансування».

Обсяг фінансування додаткових робіт виявився чималеньким — він сягає половини кошторису проекту.

Мирноград

Як і в попередніх містах, Мирноградська міська рада підписала договір з НЕФКО у вересні 2016 року. Роботи із зовнішньоого освітлення 138 вулиць виграла фірма «Дорстроймонтаж», а з тепломодернізації дитячого відділення Центральної міської лікарні – вже знайоме ТОВ «Добробудъ». За словами працівників, у дитячому відділенні лікарні, де знаходиться також станція переливання крові і лабораторія, роботи почались у квітні. За цей час підрядник встиг утеплити одну стіну будівлі, поміняти вікна та зробити відкоси.

Мирноград. Об’єкти, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Заступник головного лікаря Тетяна Головіна каже, що ще не отримала ніяких документів від підрядника, але цілком задоволена їхньою роботою.

«Якість робіт влаштовує принаймні тому, що роботи почались. Частину вікон замінили ще два роки тому за інші кошти, а зараз пощастило потрапити в цей проект. Окрім того, що вже робиться, планують міняти кровлю та ставити індивідуальний тепловий пункт», — розповіла Тетяна Головіна.

Алла Матюшкіна, начальник відділу міської ради з питань інноваційної політики та інвестиційної діяльності  розповіла, що роботи з освітлення передбачали заміну електротехнічного обладнання, ремонт ліній вуличного освітлення та встановлення автоматичної системи керування освітленням. «Роботи по освітленню майже закінчені. НЕФКО залишилось зробити останній платіж», — каже А.Матюшкіна.

Директор компанії «Дорстроймонтаж» Анатолій Тунік каже, що договір підписали ще у листопаді 2017 року, але «у НЕФКО є своя бюрократична процедура: багато погоджень, потім комісія, пишеться акт, має бути присутнім технагляд, маркування робиться спеціально під НЕФКО. Ми вклали свої оборотні кошти, щоб не затримувати процес. Вже роботи практично закінчені».

Мирноград. Лікарня, що ремонтується за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

Курахове

За кошти від НЕФКО з 2016 року планувалось профінансувати капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення центральної лікарні. В проекті – термомодернізація будівлі: заміна вікон та дверей, утеплення фасаду та стін цоколю, утеплення покрівлі, встановлення індивідуального теплового пункту. Загалом вартість проекту складає 470 тис. євро. Перший тендер не відбувся – документація переможня не пройшла перевірку.

Курахове. Інфекційне відділення лікарні Фото: investigator.org.ua

За словами заступника міського голови Віталія Батрака,  договір між підрядником ТОВ «Жилком-сервіс» та НЕФКО ще навіть не підписаний. Наразі триває експертиза проекту, визначення обсягів робіт та джерела їх фінансування. Об’єкт виявився складним із низки причин.

Курахове. Інфекційне відділення лікарні Фото: investigator.org.ua

Завідувач інфекційним відділенням лікарні Володимир Ковтун боїться не дочекатися ремонтних робіт.

«Ця епопея тягнеться дуже давно. Бо то ми не можемо право власності затвердити на добудову, бо в 2012 році її зняли з балансу в Курахове і перекинули на Донецьк. А в Донецьку, на жаль, «ДНР», і документація залишилась там. У Краматорську – військово-цивільна адміністрація, розпущений депутатський корпус (облради — ред.), який має приймати ці всі рішення. Поки ми цим займаємось, з’являється постанова Кабміну, що під забудовою земля теж має бути зареєстрованою. На сьогодні ми займаємося саме затвердженням землі під добудовою. Ось такі причини затримки», — розповів Володимир Ковтун.

По-друге, каже завідувач, з часом відбулось значне подорожчання кошторису проекту. Тих грошей, що виділяє НЕФКО, за його словами, недостатньо, треба шукати додаткові джерела.

«Обіцяє допомогти фінансами мерія. На цей час проект проходить експертизу в Києві. Не знаю, вкотре вже. І сьогодні питання стоїть до проектувальників щодо сходів і пожежних виходів – це не мало би входити по всім нормам, адже у нас капітальний ремонт без реконструкції. Але НЕФКО цього вимагає», — каже В.Ковтун.

Курахове. Інфекційне відділення лікарні Фото: investigator.org.ua

На прохання Курахівської міської ради НЕФКО продовжила дату доступності гранту на виконання цих робіт до 30 червня 2019 року.

Вугледар

Вугледар є єдиним містом Донеччини, де один з об’єктів, що ремонтуються за кошти НЕФКО, є майже закінченним. У 2016 році грант на 600 тис. євро на впровадження енергозбереження виграли два навчальні заклади — загальноосвітня школа №2 та навчально-виховний комплекс «Мрія». Переможцем у тендері стала харківська фірма ТОВ «Гуд Він XXI».

Вугледар. Об’єкти, що ремонтуються за участі НЕФКО Фото: investigator.org.ua

У НВК «Мрія», за словами спеціалістки міськради Людмили Пробст, роботи з утеплення та заміни вікон повністю завершені, у школі — замінені вікна.

«Але утеплення ще не робили, тільки почали покрівлю. Планують закінчити до 1 вересня. Дуже серйозні підрядники. Протягом місяця були замінені всі вікна та зроблений фасад у НВК «Мрія», навіть коли ще не було фінансування. Вони молодці. НЕФКО провела другий платіж, третій має бути по закінченню робіт», — розповіла Людмила Пробст.

За контрактом, копія якого була надана агентству, у НВК «Мрія» мали замінити вікна та двері, утеплити стіни, в НВК №2 , окрім цього, ще встановити децентралізовану систему вентиляції, утеплити кровлю, а в обох закладах —  встановити індивідуальний тепловий пункт.

Паралельно у школі №2 ведуться внутрішні роботи з капітального ремонту за кошти Донецької обласної держадміністрації, про що з біг-борду повідомляє губернатор Павло Жебрівський. Завершення робіт, як бачите, мало бути у останній день минулого року.

Вугледар Фото: investigator.org.ua

Поза зоною дії українського законодавства

Як говорилось вище, діяльність НЕФКО в Україні регулюється Рамковою угодою, підписаною з урядом України та ратифікованою парламентом у 2010 році. До реалізації проектів, фінансованих корпорацією, виникло багато запитань, на які підрядники та бенефіціари — місцеві органи влади відмовлялись відповідати, посилаючись на заборону українського представництва НЕФКО. У відповідь на інформаційні запити кореспондента Центру журналістських розслідувань від НЕФКО надійшов документ, який ми розміщуємо нижче. У ньому відсутні відповіді на питання, натомість викладено принцити діяльності фінснсової організації в Україні, які містяться в рамковій угоді. 

   

Антон Усов, старший радник із зовнішніх зв’язків ЄБРР зазначив, що не бачить нічого дивного у такому стилі роботи представництва НЕФКО. «Якщо НЕФКО не дуже представлене в Україні, вони і не відповідають. До них листи, як правило, не доходять — офіс далеко. А люди, які сидять в Києві, не мають повноважень спілкуватися з пресою. Те, що представники НЕФКО забороняють відповідати міськрадам — виглядає дивно. Варто було б звернутися безпосередньо до центрального офісу. Тут сидять чисто технічні люди, які вважають вас проблемою, їм це не потрібно», — порадив Антон Усов.

Як показав аналіз ходу виконання проектів, що фінансуються НЕФКО, з їх реалізацією, м’яко кажучи, не дуже поспішають. Між тим, як справедливо зазначив Володимир Ковтун, завідуючий інфекційним відділенням лікарні у м.Кураховому, ціни ростуть, і тих грошей, які виділялися у 2016 році, наприкінці 2018 вже не вистачить.

Ми виявили багато проблемних підрядників, які є фігурантами кримінальних проваджень, відкритих за фактами завищення цін, змови з міськими радами, неякісної роботи, підроблення документів. Причому, значна частина кримінальних проваджень була відкрита щодо цих осіб до підписання контракту з НЕФКО. То чому свій вибір донор зупинив саме на цих підрядниках? Їхня тендерна історія не перевірялась? 

Це дивно, адже, як стверджується у листі,  НЕФКО вимагає «щоб учасники процесів закупівель дотримувалися найвищих стандартів прозорості та цілісності, а також не займалися забороненими практиками, такими як примус, змова, корумповані та шахрайскі дії. НЕФКО застосовує суворі заходи контролю в процесі закупівель, з метою пом’якшення ризику заборонених практик та розслідує звинувачення у заборонених практиках у відповідності до рішення Ради НЕФКО щодо боротьби із корупцією».

Тож питання про критерії відбору підрядників лишаються без відповіді. НЕФКО мовчить, а представники міських рад у відповідях не зійшлися.

Спеціаліст відділу освіти м.Вугледара Людмила Пробст зазначила: «НЕФКО надала нам список крупних фірм, які співпрацювали з інвестиційними компаніями. Ми мали їх запросити електронним листом. Ці фірми дуже крупні – Одеса, Київ, Харків, Запоріжжя. В них, здається, більше 10 млн доходів. Жодної фірми не було з Донецької області, з якою б ми вже співпрацювали».

А у міській раді Мирнограду повідомили, що НЕФКО надавало список рекомендованих компаній для участі у тендерах.

У міськраді Курахового спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку Ганна Ісакова розповіла, що НЕФКО надала список із шести підрядників. Проте заступник міського голови Віталій Батрак каже, що спочатку міські ради рекомендували крупні компанії НЕФКО, і лише потім НЕФКО надіслала затверджений список.

Начальник управління інвестицій Слов’янської міської ради Андрій Рубан каже, що списку рекомендованих підрядників у них немає.

«Нам вони не рекомендували. НЕФКО запитувала в нас можливих підрядників. Ми давали декілька фірм, з якими КП «Зовнішнє освітлення» вже працювало. Далі консультанти з НЕФКО разом з тендерними комітетами сформували перелік. До підрядників достатньо жорсткі умови були».

Директор підрядної організації ТОВ «Дорстроймонтаж», який виконує роботи в м.Мирноград, стверджує, що про тендер дізнались із преси: «Ми пройшли всі вимоги. Проводились предтендерні зустрічі. Ми моніторимо всю інформацію по невеликим містам».

Досі незрозуміло, яким чином підрядники дізнавались про тендер та брали в ньому участь, адже у всіх протоколах розкриття різна кількість учасників, і лише ТОВ «Добробудъ» є учасником у всіх тендерах.

Отже, запитань щодо робіт із енергозбереження у містах Донеччини назбиралось чимало, а відповідей у повній мірі надати нікому. Практика реалізації проектів міжнародних організацій, що складається в Україні у останні роки, не завжди сприяє громадському контролю. Контролю не за фінансовою діяльністю цих організацій (тут привілеї незалежності і гарантії недоторканності дійсно встановлені угодами), а за тим, як і ким виконуються фінансовані ними проекти. Адже це мешканцям українських міст та їхнім дітям доводиться вчитись та лікуватись у приміщеннях, де дах протікає чи двері вивалюються після дорогого ремонту за кошти міжнародних фондів. І кошти платників податків країн, які надають ці кошти у фонди допомоги українцям. Такі історії, на жаль, не поодинокі.