«Бункер для генерала»: Как начальник Генштаба ВС РФ Герасимов скрывался от ВСУ в Бердянске

Публикации
Валерий Герасимов на ВОТ Запорожской области, 01.08.2023. Фото: скриншот с видео пропагандистов

Первый заместитель министра обороны РФ и начальник Генерального штаба Вооруженных сил Российской Федерации Валерий Герасимов впервые появился публичной за пределами России после так называемого «мятежа Пригожина». 1 августа российские пропагандисты, а за ними и украинские СМИ, сообщили о том, что Герасимов посетил передовой пункт управления оккупационной армии на Запорожском направлении.

Центр журналистских расследований выяснил, где расположен бункер, в котором показали генерала, а также, когда именно Герасимов посещал временно оккупированную территорию Украины.

Герасімов у січні 2023 року був призначений командувачем Об’єднаного угруповання військ РФ в Україні, змінивши на цій посаді опального Сергєя Суровікіна, якого тримають під замком невідомо де і невідомо в якому статусі.

Найчастіше в останні місяці ім’я Герасімова в медіа звучало у контексті «протистояння» Прігожина з Міністерством оборони РФ.

Після невдалого заколоту Прігожина і Вагнерівців Герасимов зник із публічного поля, що породило чутки про його відсторонення від командування армією в Україні. Аби їх загасити, Міноборони 10 липня викинуло в медіа фрагмент запису наради начальника Генштабу. 

І ось тепер, нарешті, Генштаб повідомляє про поїздку свого очільника Герасімова на український фронт.

Начальник Генштабу ЗС РФ Герасимов десь на ТОТ України влітку 2022 р., скріншот з відео пропагандистів.

Важливо розуміти, Російське Міноборони час від часу публікує фото та відео зі своїм військовим керівництвом нібито із зони бойових дій в Україні. При цьому російське відомство вже ловили на брехні. Наприклад, 18 грудня 2022 року Міноборони РФ опублікувало відео, на якому Сергєй Шойгу нібито облітав позиції військових на гелікоптері. Але пізніше виявилося, що насправді міністр був на відстані більше 80 кілометрів від лінії фронту – у тимчасово окупованому Криму.

Звісно, найкращий приклад офіційної брехні — це поїздки і зустрічі Путіна. У квітні цього року його прес-обслуга переконувала, що верховний головком Росії відвідав штаб угруповання військ «Днепр» у прифронтовій зоні. Насправді ж, як оперативно з’ясував Центр журналістських розслідувань, Путін був за добру сотню кілометрів від зони бойових дій, а саме – на Арабатській стрілці, у базах відпочинку, вкрадених у «Метінвесту» Ріната Ахметова, які легко впізнати.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, у схожу історію тепер втрапив і Валєрій Герасімов. В описі до відео від 1 серпня повідомлялося, що очільник російського Генштабу  «перевірив передовий пункт управління угрупування військ на Запорізькому напрямку». У розумінні пересічного глядача словосполучення «передовий пункт», скоріше за все, має означати, нехай і не саму лінію фронту, але точно – якнайближче розташування до неї.

Герасимов у бункері, який слугує пунктом управління окупаційних військ, скріншот з відео пропагандистів

Насправді ж, перший замміністра оборони Росії перебував у бункері одного з промислових підприємствах тимчасово окупованого Бердянська. 

Коротке про те, як це вдалося з’ясувати. У Запорізькій області є спільнота локальних проукраїнських Telegram-каналів – такий собі інформаційний партизанський рух, в якому адміністратори представляють такі міста, як Токмак, Пологи, Мелітополь, Якимівка, Приморськ і Бердянськ. 

Тож, Telegram-канал «Приморская редакция» опублікував звернення до читачів з проханням ідентифікувати місце, в якому пропагандисти знімали «кіно» з Герасімовимі. Інші пабліки також поширили цей допис і його побачили понад 33, 5 тис. користувачів. 

Саме мешканці Бердянська і повідомили, що бункер, в якому розташувався пункт управління угрупуванням РОА на Запоріжжі, дуже схожий на укриття під головним цехом «Азовської кабельної компанії», що на вул.Промисловій.

Приміщення компанії, під яким розташовується бункер росіян. Архівне фото сайту Бердянськ24

Раніше адміністрація заводу облаштувала у цьому приміщенні спортивну залу для своїх працівників, тож всі комунікації тут підтримували, так би мовити, у робочому стані. Інформацію, що на відео саме підземелля Азовкабелю(назва підприємства за радянських часів), на правах анонімності підтвердили декілька колишніх працівників заводу.

На фото схематично позначено розташування підземного укриття, джерело зображення Google Street View

Міжіншим, ТОВ «Азовська кабельна компанія», як і низка пов’язаних між собою фірм, як то «Керуюча компанія «Азовська кабельна компанія»» «Інвестиційна холдингова компанія», «Кабель-Інвест» та ПРАТ «Український Науково-Дослідний Інститут Кабельної Промисловості» ще не так давно належали Владіміру Олєговічу Потаніну – найбагатшому олігарху Росії 2021 року, колишньому віце-прем’єру Російської Федерації в уряді Черномирдіна. Потанін був бенефіціаром компаній аж до жовтня 2018 року включно. Тобто, він залишався власником українсього підприємтсва на четвертий рік від початку російсько-української війни. 

Владімір Путін та Владімір Потанін у Кремлі, джерело фото globalmsk.ru

У березні того ж року СБУ звинувачувало ТОВ «АКК» у постачанні своєї продукції для підводних човнів країни-агрессорки. Але за кілька місяців  справу  зам’яли, а бердянське підприємство переписали на киянина Дмитра Кокошкіна і кіпрський офшор «Дермікато Холдінгз Лімітед», яким володіє громадянин Латвії Руданс Ігорс. Ось така виходить з компанії «Азовська кабельна «консерва»» Росії. 

Вочевидь, обрати для штабу бункер окупантів змусили Збройні Сили України, які дістають ворогів навіть у глибокому тилу. Наприклад, у тому ж Бердянську 11 липня ракетами Storm Shadow було знищено готель «Дюна», в якому  росіяни розмістили штаб 58-ї армії. Тоді було ліквідовано заступника командуючого Південним військовим округом, генерал-лейтенант Олега Цокова і багато офіцерів вищого командного складу.

Було б дивним, якби це не спонукало ворогів обрати для себе більш захищене місце, як то бункер «Азовської кабельної компанії».

Розташування заводу «АКК» з бункером на загальному виді Бердянська, джерело фото Google Street View

Втім, від ЗСУ вже прилітало і зовсім поруч із цим підземним сховищем. 25 травня серія надпотужних вибухів пролунала у  сусідньому цеху заводу Азовкабель, в якому  окупанти зробили склад боєприпасів. Тоді «бавовну» помітили навіть супутники НАСА.

Тож, керівник Генштабу Російської Федерації прибув до Бердянська на гелікоптерах вздовж узбережжя Азовського моря, припускаємо, з Ростова, де розташований штаб південного воєнного округу.

Скоріше за все, Герасімов відвідав окуповане місто  не 1 серпня, а 27 липня. Дуже схоже, що  ввечері того ж дня саме його кортеж гвинтокрилів, який повертався до Ростова на гранично низькій висоті, зафільмували очевидці у Маріуполі. Декілька ударних КА-52 якраз супроводжували МІ-8 – на такий же гелікоптер Герасімов сідав на оприлюдненому відео.

Герасимов сідає на борт гелікоптера МІ-8, скріншот з відео

Нібито «візит» начальника Генерального штабу Збройних сил Росії на передові позиції російських окупантів в Україні свідчить про те, що російське Міноборони продовжує висвітлювати його роль як командувача театру військових дій.

Герасимов у бункері в Бердянську, орієнтовно 27.07.2023 р., скріншот з відео пропагандистів.

Генерал Герасимов на відеозаписі «зображено як архітектора російських оборонних операцій в одному із секторів українського контрнаступу на півдні», повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у нещодавньому звіті.