Группа в полосатых пижамах. ЦЖР идентифицировал раненых боевиков «батальона Маргелова»

Расследования
«Сенатор» Константин Басюк и руководитель филиала «Фонда защитников отечества» Анастасия Цыплакова с ранеными боевиками НЗФ в Севастополе Фото: соцсети

На захваченных Россией территориях юга Украины гауляйтеры создали так называемые «добровольческие отряды», чтобы привлечь местных жителей к войне против своих сограждан. Обычно боевики скрывают свои лица за балаклавами. Но тут случились выборы и «единороссы» пошли навещать раненых «ополченцев», чтобы пиариться перед избирателями.

Фото с ранеными боевиками «батальона имени Маргелова» опубликовал так называемый «сенатор» от Херсонской области Константин Басюк, который вместе с  руководительницей филиала «Фонд защитники Отечества» Анастасией Цыплаковой навестил их в военном госпитале Черноморского Флота РФ в Севастополе. Центру журналистских расследований удалось идентифицировать несколько из них.

«Відвідав бійців «добровольчого батальйону ім. В.Ф. Маргєлова». Добровольці проходять лікування та реабілітацію у військово-морському госпіталі Севастополя після виконання бойових завдань у Херсонській області. У хлопців бойовий настрій і бажання якнайшвидше повернутися у стрій», — написав Басюк в своєму телеграм-каналі і оприлюднив фото поранених. Чим дуже допоміг з їхньою ідентифікацією, адже досі члени цих незаконних збройних формувань ховали свої обличчя за балаклавами. 

Нагадаємо, що так званий «добробат» імені Маргєлова був  створений у ще окупованому Херсоні  у жовтні 2022 року, ніби-то з ініціативи гауляйтера Володимир Сальдо. Однак, є підстави вважати, що це була установка «центру» — втягувати місцеве населення у війну проти власної країни на підтвердження кремлівського наративу про громадянський конфлікт в Україні. Так звані добробати були створені і на усіх окупованих територіях півдня і Криму.

«Сенатор» Константін Басюк з пораненими бойовиками НЗФ в Севастополі. Фото: соцмережі

У Криму це так званий  штурмовий казачий батальйон «Таврида», яким керує довірений атаман гауляйтера Аксенова — Антон Сироткін, а також батальйон «Ливадия» (БАРС-30), у складі якого — очолюваний пригожинським соратником Пікаловим «штурмовий загін «Конвой»На окупованій частині Запорізької області — батальйон імені Судоплатова, яким опікується особисто гауляйтер Балицький. 

Як показали наші розслідування, мешканців півдня і Криму у цих підрозділах — мінімум, більшість найманців приїхали з різних регіонів Росії, а також з окупованих територій Молдови і Грузії. Винятком з цього правила не стали  і поранені бойовики, яких засвітив на фото «сенатор» від ФСБ Константін Басюк. Більшість у цій групі у смугастих піжамках — росіяни. 

Отже, називаємо тих, хто хоче «повернутися у стрій», тобто, на фронт — вбивати українців. 

Вадім Грошев, бойовик НЗФ «батальйон ім. Маргєлова». Фото: соцмережі

Вадім Грошев, бойовик НЗФ «батальйон ім. Маргєлова». Фото: соцмережі

Крайній зліва на фото з «сенатором» Басюком — росіянин Вадім Анатольєвіч Грошев, 26.02.1973 року народження, мешканець міста Фурманова Івановської області. (ІПН:372900348686, соцмережі : Вконтакте, Одноклассники, номер телефону: +79303409917).  До 2015 року він був зареєстрований як індивідуальний підприємець з видом діяльності легкове таксі. Чим займався надалі — невідомо. 

Грошев — колишній десантник, брав участь у другій російсько-чеченській війні. Про це свідчать його фото в соцмережі, одне з яких зроблене на в’їзді в село Шатой. У боях за цей населений пункт, який Росія в лютому 2 000-го  року штурмувала майже тиждень, ймовірно брав участь і Грошев. 

Згадка про нього є в книзі «Разведбат» Валєрія Кісєльова. Вадім Грошев там представлений, як старший радіотелеграфіст-розвідник, який служив у складі 1-ого взводу 84-ого окремого розвідувального батальйону ГРУ. Він нібито був представлений до нагороди «Орден мужества». В школі ж, де навчався найманець, його називають кавалером «Ордена Слави». 

Алєксандр Моторікін у госпіталі. Фото: Телеграм Костянтин Басюк   і  Алєксандр Моторикін. Фото «Однокласснікі»

На іншому  фото на ліжку за спиною у Басюка сидить 33-річний Алєксандр Вікторович Моторикін. Він уродженець Бєлгорода, випускник місцевого університету кооперації, економіки та права.

У 2011 році Моторикін зареєструвався в російській податковій як індивідуальний підприємець (ІПН 312329992702) з видом діяльності регулярні пасажирські перевезення. Однак у серпні 2022 року свій ІП Моторикін закрив — ймовірно через те, що поїхав убивати українців.  При цьому, за даними російського держреєстру, Моторикін досі залишається директором будівельного ТОВ «СТК «Мастер», яке йому і належить. 

Анкетні дані: дата народження 04.09.1989. ІПН: 3102050768. Адреса: м.Бєлгород, вул.Губкіна, буд.25, кв.182. Телефон: +79511417111, Соцмережі: ВКонтакте,    Однокласснікі, FacebookTelegram: Профіль на автомобільному форумі.

Олександр Тюрєв, бойовик НЗФ Фото: соцмережі

І, нарешті, єдиний громадянин України із групи в смугастих піжамках поряд з Басюком. Чоловіка, який на фото стоїть найближче, хоч і за спиною  «сенатора» , ми ідентифікували як Олександра Вікторовича Тюрєва, громадянина України , уродженця с. Пустовійтове Полтавської області. 

Інформації про те, як  Тюрєв потрапив у «добровольчий батальйон» на Херсонщині, наразі не маємо.  Знайдених у с. Пустовійтове родичів ми турбувати не стали — вони не несуть відповідальності за злочини Олександра Тюрєва. Публікуємо його анкетні та контактні  дані, за якими його легко знайдуть правоохоронні органи 

Адреса реєстрації: вул.Сергія Вихристюка, 19, с.Пустовійтове, Глобинський район, Полтавська область.  ЄДРПОУ:3345808039. Телефони: +380965196250, +380506892054. Соцмережі:  Telegram,  ВКонтакте,  Однокласнікі