Компании-поставщики опровергают информацию о подаче воды и электроэнергии в Крым

Публикации
Временная дамба на Северо-Крымском канале

Постоянный представитель Президента Украины в Автономной Республике Крым Борис Бабин в своей статье в издании ZN.UA утверждает, что Украина до сих пор поставляет с материка питьевую воду и электроэнергию в оккупированный Крым, причем, в новые квартиры сотрудников ФСБ в Армянске и Яны-Капу (Красноперекопске). Информация просто сенсационная, поскольку поставки электроэнергии на полуостров были прекращены в 2015 году, вследствие гражданской товарной блокады, а днепровскую воду не пустили на полуостров еще весной 2014-го. В прошлом году Северо-Крымский канал окончательно перекрыли капитальной дамбой, строительство которой обошлось в более чем 50 миллионов гривен. Есть ли основания для заявлений о возобновлении поставок важных ресурсов в северный Крым и кто принял такие решения? Центр журналистських расследований обратился за подтверждением информации к компаниям — поставщикам электроэнергии и управлению Северо-Крымского канала, а также к Борису Бабину — за подробными разъяснениями его заявления.

Постійний представник президента в АРК уточнює: дані, які він оприлюднив, ще потребують перевірки. Джерела інформації про таємні поставки до окупованого Криму води та електроенергії він не розкриває, каже лише, що отримав її від активістів. Друге суттєве уточнення —  про відкриття шлюзів на дамбі каналу  та відновлення перетоку електроенергії із єдиної енергосистеми України мова не йде.  

Постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін Фото: RFE/RL

«Хотілося б уточнити, що йдеться не про Північно-Кримський канал. Мова йде про більш дрібні обсяги постачання води, в менших масштабах. І  йдеться, звісно, не про магістральні опори, які були вимкненні в 2015 році, а йдеться про локальне постачання в мережу Північного Криму», — пояснив Борис Бабін. 

Северо-Крымский канал Фото: Facebook Андрій Гордєєв

За його версією, подача води на територію північного Криму можлива не магістральним каналом, шлюзи на дамбі якого дійсно перекриті, а через «підземні побічні рукави», що проходять через поля. Головна мета цих таємних поставок ресурсів, за словами Бабіна, забезпечення  хімічних підприємств олігарха Дмитра Фірташа.

Фото: wikimapia.org

РИА Крым

«За нашою інформацією, і електропостачання, і водопостачання має загальною метою забезпечення функціонування заводів Північного Криму — це і сумнозвісний «Титан», і «Кримський содовий завод«.  Ця  інформація поки що  перевіряється та моніториться, але, на жаль, можна говорити, що ця оборудка продовжується», — повідомляє представник президента.   

В управлінні Північно-Кримського каналу, куди ми спрямували запит із версією Бабіна, говорять, що подати воду до Криму описаним ним чином неможливо навіть гіпотетично.

«Ні питна, ні технічна вода у Крим зараз не подається. Технічних можливостей зараз подати ні ту, ні іншу воду зараз немає. «Побічних рукавів» каналу у Крим не існує. Є один «Титан», але він подає воду на материк. Стаття вийшла 11 листопада, а я 13 листопада ми з ним (з Борисом Бабіним — ред.) особисто зустрічались, і я пояснив йому, що це не так, як він говорить стосовно води», — розповів телефоном Олександр Романенко, начальник управління Північно-Кримського каналу.

Олександр Романенко, начальник управління Північно-Кримського каналу

Про ймовірні таємні поставки електроенергії у Північний Крим і конкретно — на заводи Фірташа,  влітку на прес-конференції у Херсоні, говорив народний депутат Мустафа Джемілєв, однак називав цю інформацію не підтвердженою.

«Якась частина електроенергії постачається на завод Фірташа. Чого так відбувається незрозуміло. Одні кажуть, що якщо не подавати частину енергії туди, то може виникнути техногенна катастрофа. Але на заводі Фірташа є власне обладнання із виробництва електроенергії», — говорив Мустафа Джемілєв.

Тоді ж на сайті «Херсонобленерго» з’явилося спростування.  Компанія стверджувала, що не постачала електроенергії ні в Крим, ні безпосередньо на заводи Фірташа і нагадувала, що на початку цього року дроти із чотирьох кілометрів електролінії «Титан – Червоний Чабан» були повністю вирізані, за цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Однак Борис Бабін говорить про іншу лінію електропередач — напругою 220 кВ «Каховська –Титан». У відповідь на запит Центру журналістських розслідувань щодо цієї інформації, керівник служби захисту економіки ПрАТ «Херсонобленерго» Ю.Толстіков відповів наступне:

«У зв»язку із відсутністю правових та технічних можливостей, товариство ніколи не постачало електроенергію на територію АР Крим. Державні магістральні лінії електропередач 220 кВ знаходяться в управлінні ДП «Херсонські магістральні електричні мережі».

Згадане підприємство є відокремленим підрозділом ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго». У відповідь на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань директор з комунікацій та міжнародного співробітництва «Укренерго» М. Бно-Айріян повідомив, що постачання електроенергії до Криму було припинене 1 січня 2016 року. 

«З 1 січня 2016 р. постачання електроенергії магістральними мережами ДП «НЕК «Укренерго» до АР Крим припинено. Станом на 15.11.2017 за наявною оперативною та звітною (лічильники комерційного обліку) інформацією постачання електроенергії до АР Крим не здійснюється», — говориться у відповіді «Укренерго».

Нагадаємо, що опори лінії електропередач «Каховська — Титан», що йшли на Крим, були підірвані невідомими 20 жовтня  і 20 листопада 2015 року, що призвело до блекауту  і введення надзвичайного стану в Криму, але у грудні постачання було поновлено — до кінця дії ганебного контракту мыж російською та українською держкомпаніями про поставку електроенергії «Крымскому федеральному округу». Технічна проблема з від«єднанням електромережі Криму від енергосистеми України вимагала будівництва підстанції  та »закільцьовування« мережі на межі з півостровом. 

Фото: Сегодня

«На виконання протокольного рішення Міністерства енергетики та вугільної промисловості України спеціалістами Південної енергосистеми та Херсонських МЕМ ДП «НЕК «Укренерго» виконаний комплекс заходів для переведення лінії ПЛ 220 кВ «Каховська – Титан» на клас напруги 150 кВ та здійснено її приєднання до спеціально збудованої підстанції 150/35кВ «Нова» ПАТ «Херсонобленерго». Роботи були завершені у липні 2016 року», — сказано у відповіді ДП «НЕК «Укренерго».

Отже, підсумуємо. Енергопостачальні компанії — «Херсонобленерго» та «Укренерго» спростовують не лише факт ймовірного постачання електроенергії на окуповану територію Криму, а й наявність технічних можливостей і правових підстав для цього. 

Таку ж по суті відповідь ми отримали і від керівництва управління Північно-Кримського каналу: постачання води не здійснюється, технічно це неможливо, ніяких підземних »відводних рукавів« від каналу немає. 

Північно-Кримський канал після окупації Криму

Зазначимо, що це все — офіційні відповіді, які мають на увазі легальні дії з постачання Криму. Але Борис Бабін та неназвані активісти, які повідомили йому протилежну інформацію, мають на увазі таємні, нелегальні поставки.  Брак довіри до чинної влади, яка півтора року по анексії Криму продовжувала торгувати з окупантами і полегшувати їм утримання півострова,  викликатиме сумніви, аж поки суспільству не будуть надані вичерпні відповіді на усі питання. Поки що ми спостерігаємо сприяння бізнесу олігархів Фірташа і Ахметова у Криму з боку очільників уряду та шалений спротив військовим прокурорам у введенні санкцій до підприємства-порушника.

Водночас Борис Бабін тривожиться, що прихильники торгівлі з окупантами скористаються із відміни судом пункту першого постанови Кабінету міністрів №1035, яким встановлювалась заборона на перевезення не лише товарів, а й особистих речей громадян, крім тих, які визначені застарілим переліком згідно з Митним кодексом. По суті, особисті речі громадян прирівняли до товарів. Цей пункт дискримінує громадян і дає корупційні заробітки митникам та прикордонникам на КПВВ на межі з Кримом, заявляли правозахисники і добились його скасування у суді.  Кабмін нову редакцію постанови відтоді не ухвалив, тож у законодавстві дірка. Але претензії у представника президента, судячи із статті, чомусь адресовані правозахисникам, які добились відміни дискримінаційного пункту постанови. 

«На сьогодні, ми не маємо чинної редакції постанови. З перших днів роботи ми звернулися офіційно до Кабінету Міністрів України, до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій. Від них ми й досі жодної реакції не почули. Ніяких нарад чи скликань з серпня місяця не висувалося. На сьогодні ситуація перебуває під контролем голови держави. Ми хочемо побачити результат — результатом має бути прозора неупереджена редакція постанови 1035, яка захистить і національні інтереси України у сфері обмежень товаро-постачання в Крим, і захистить права та свободи осіб які переміщують через лінію розмежування цінності, які не є товаром», — каже Борис Бабін.

За його словами, Служба безпеки України проводить перевірку інформації щодо ймовірних таємних поставок води і електроенергії на окуповану територію. Центр журналістських розслідувань також звернувся до Служби безпеки із запитом щодо достовірності оприлюдненої представником президента інформації,  але на момент публікації матеріалу відповідь не отримав.

Виглядає так, що  усі в роботі: спецслужба перевіряє, дамба за 50 млн воду на Крим не пропускає, чиновники пишуть і узгоджують нову редакцією постанови.

Дамба на на Северо-Крымском канале Фото: Facebook Андрій Гордєєв

І  заводи українського олігарха у Криму теж продовжують працювати — наче як без дніпровської води та української електроенергії. Такий ось парадокс. Бо із жодного із питань у цій історії суспільство не має достовірної інформації.