«Дачники Фороса». К казанским топ-чиновникам добавился брат вице-премьера РФ

Публикации
Санаторий «Форос» Скриншот видео: YouTube CrimeaDrone

После оккупации Крыма ООО «Акар» выкупило более 22 гектаров земли вокруг дачи «Тессели», что находится между госдачей «Заря», известной как дача Горбачева, и санаторием «Форос». На этих землях построены роскошные коттеджи для отдыха высокопоставленных гостей, большинство которых оказались чиновниками Татарстана. ЦЖР в расследовании «Нью Казань в Форосе» уже назвал имена нескольких «дачников» — экс-вице-премьера и советника нынешнего президента Татарстана Равиля Муратова, руководителя аппарата президента республики и экс-главы МВД Асгата Сафарова и других чиновников. Мониторинг судебных решений открыл новое имя сановного «дачника» и официально заявленные данные о количестве коттеджей и наделов земли, которые пошли на продажу для их обслуживания.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила кримінальне провадження щодо злочинних дій окупаційної адміністрації з руйнування Фороського ландшафтного парку в окупованому Криму. Прокуратура розслідуватиме факти політики Росії, спрямованої на широкомасштабне руйнування і привласнення приватної і державної власності України, не виправданої воєнною необхідністю, у «Фороському ландшафтному парку». Тобто, кваліфікація українською прокуратурою забудови Форосу — воєнний злочин.

Водночас на захист Форосу стала і обвинувачена у державній зраді — колишня «прокурорка Криму», а нині депутат Держдуми РФ Наталія Поклонська. У своєму телеграм-каналі повідомила, що Генпрокуратура Росії виявила порушення природоохоронного законодавства під час забудови Фороського парку і відкрила кримінальну справу.

Мова йде про будівництво на території санаторію і парку об’єкту, який спочатку називали дитячим табором, потім — дитячою спортивною базою хокейного клубу «Ак Барс» із Казані. Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Нью Казань у Форосі» розповідав про те, хто саме будує у парку і кому насправді належить вкрадений в українських власників санаторій «Форос».

Компанії і люди, які скупили і забудували землі довкола дачі «Тесселі» причетні і до варварської забудови території санаторію і парку. Ми показали ланцюжок зв’язків, який веде до керівництва Татарстану — колишнього і нинішнього, та до величезної компанії «Татнефть», яка має в акціонерах Республіку Татарстан і американський The Bank of New York Mellon.

Вже після виходу програми в ефір у публічному доступі з’явилось рішення незаконно створеного «Двадцять першого арбітражного апеляційного суду» Росії, яке додає до нашого розслідування нові деталі та імена учасників забудови Форосу. Нагадаємо, що окупаційна прокуратура вважає скупівлю і перепродаж земель компанією «Акар» із Казані незаконною і заниженою на 2,5 мільярди рублів. Нічогенька скидка вийшла.

ТОВ «Акар», що опосередковано контролюється Радіком Шаймієвим, сином експрезидента Татарстану — важливий фігурант цієї історії. За часів президента Леоніда Кучми по бартеру «Акар» приватизував два корпуси дачі «Тесселі», а землю отримав в оренду.

Після окупації Криму, маючи в оренді ділянки площею у більш ніж 18 гектарів, «Акар» у 2015 році викупив їх в окупаційної «Адміністрації Ялти». Потім «Акар» докупив ще чотири ділянки на північ від дачі «Тесселі» і об’єднав усе в один масив загальною площею у понад 22 гектари. А потім «нарізав» із нього 11 ділянок.

Для чого «Акару» така велика територія і і 11 окремих ділянок? Офіційно — для обслуговування комплексу об’єктів «Оздоровчого комплексу «Дача «Тесселі». А насправді — для продажу, разом із котеджами, на них зведеними. Як свідчать дані «судових рішень» на цих землях збудовано 16 розкішних котеджів площею до 700 квадратних метрів!

Звісно, що такі «дачі» по кишені тільки заможним людям, однак виявилось, що власниками цієї розкоші стали топ-чиновникии Татарстану та їхньої рідні.

Три гектари у 2015 році були продані Непублічному акціонерному товариству «Рестор», дочка якого — ТОВ «Парк Форос» управляє санаторієм. Від цієї компанії зв’язки ідуть і до «Татнефти», і до нинішніх будівельників спортивної бази Ак Барс.

Ділянка біля котеджу у 4 поверхи, що має площу 520 квадратних метрів, відійшла Еліні Сафаровій, доньці керівника апарату президента Татарстану Асгата Сафарова, який раніше очолював МВС Татарстану. Де саме знаходиться коттедж Сафарової, з’ясували журналісти «Штабу Навального» у Казані.

Ділянку поблизу сусіднього коттеджу отримав Равіль Муратов, колишній перший заступник прем’єр-міністра Татарстану, який нині є помічником президента Татарстану і заступником директора компанії «ТатНефтеХимИнвестХолдинг».

Ще два гектари взяло НАО «Трайс». Це три невеликі ділянки: по 450 та 1000 квадратних метрів. Такі нарізають, коли в планах побудувати віллу чи дачу. Як видно на знімках супутникових карт Google, територія на цих ділянках вже розчищається від дерев.

Поки окупаційна прокуратура судилась із «Акаром», компанія продала ще одну ділянку. 17 соток купив Андрій Адамов, генеральний директор російського Науково-технічного центру «Модуль», що займається виробництвом систем управління бортової авіаційної апаратури та нейропроцесорів. Це відоме підприємство ВПК Росії.

Андрій Адамов, фото: oborona.ru

Російські ЗМІ пишуть, що Андрій Адамов є зведеним братом Юрія Борисова, заступника голови уряду РФ. Офіційно це не підтверджується, але є зв’язок інший — тісний бізнесовий: син віце-прем’єра — Костянтин Борисов і Андрій Адамов є бізнес-партнерами, приміром, були акціонерами компанії «Віртус» у Сколково, яка займається радіотехнічними приладами.

Ділянка, яку отримав Адамов, як видно на супутникових знімках, є частиною великого будівництва у парку, яке ведеться на землі, що належить НАО «Рестор». Територія ділянки Андрія Адамова також розрита будівельною технікою.

Окупаційна «прокуратура Криму» намагалася через «суд» повернути продані «Акару» ділянки та стягнути майже два з половиною мільярди рублів за те, що земля була продана занадто дешево.

Але «суд» вирішив, що всі угоди купівель-продажів-розділень були вчинені законно та залишив фороські землі в приватних руках «Акару». Із судового рішення також дізнаємося, що була відкрита кримінальна справа про незаконну покупку ділянок «Акаром», але результатів вона не дала.

У власності «Акару» Шаймієва у казковому місці між санаторієм «Форос» та дачею «Заря», більш відомою як дача Горбачова, на сьогодні залишається майже 19 гектарів. Тож будувати є де.