У Херсоні влада стверджує, що в місті немає сімей переселенців, які екстрено потребують житла

У Херсоні немає сімей переселенців, екстрено потребують житла – все забезпечені кімнатами в гуртожитку.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомив директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антон Єфанов.

«В першу чергу житло було надано багатодітним і категорійнім сім’ям. Вони забезпечені кімнатами на 100%. На даний момент таких «кричущих» сімей в місті Херсоні, яким потрібне житло, немає», – сказав він, зазначивши, що це стало можливим завдяки спільній програмі Представництва ЄС і Херсонської міської ради.

Директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антон Єфанов

Єфанов розповів, що за два роки програми було здійснено капітальний ремонт в ряді херсонських гуртожитків, після якого в 112 житлових кімнатах розмістилося понад півтисячі вимушених переселенців. Крім безпосередньо житлоплощі завдяки проекту було закуплено 10 пральних машин і 10 холодильників для відремонтованих гуртожитків.

«Ми відразу розуміли що ситуація вимагає екстрених заходів, коли постало питання про розміщення цих людей. Зараз вже після спілкування з ними ми зрозуміли, що велика частина з них вирішили залишитися в Херсоні, а значить мають потребу в постійному житло. Але також і ті, хто планує з часом повернутися на колишнє місце проживання, потрібно тимчасовий притулок в нашому місті», – заявив на брифінгу міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко

Дія проекту було сконцентровано не лише в комунальній сфері, а й мало інші адаптаційні аспекти.

З листопада 2015 по жовтень 2016 року 120 внутрішньо переміщених осіб безкоштовно пройшли курси навчання та отримали спеціальність «Менеджмент торговельної діяльності», що дозволило їм зайнятий свою нішу на ринку праці в Херсоні.

Єфанов розповів про градації по території, звідки змушені були переселиться в Херсон учасники проекту.

«У процентному співвідношенні це 80 на 20%, де 80 – це зона АТО, а 20 – Крим. Це пов’язано з тим, що люди з окупованого Криму змогли соціалізуватися і знайти постійне житло раніше. Плюс переселенців з Донецька і Луганська на порядок більше. Зараз ми забронювали 4 кімнати в наших гуртожитках безпосередньо для кримчан, в які вони можуть тимчасово вселиться, прибуваючи на території материкової України. Ці апартаменти мають успіх, наприклад, у сімей, що приїжджають залагоджувати свої справи з українськими документами або ж привозять дітей для надходження в Херсонські вузи», – сказав він.

Нагадаємо, проект «Активізація територіальної громади Херсону для подолання проблем вимушених переселенців» стартував два роки тому. Європейський Союз надав близько 800 тисяч євро, на які у чотирьох херсонських гуртожитках мали відремонтувати 109 кімнат для переміщених осіб, оснастити їх меблями та побутовою технікою, а самих переселенців навчити комерційному менеджменту.

Однак ці роботи не виконані у повній мірі – третина кімнат і досі не відремонтована.

Більше того, як виявив Центр журналістських розслідувань, відремонтованим кімнатам знову потрібен ремонт. Втім, підстав не лише для журналістського розслідування у цій історії так багато, що ми вирішили розділити її на дві подачі.

Детальніше читайте в нашому матеріалі Єврокошти для переселенців. Херсон