Адвокат розповів про стан здоров’я пораненого моряка Сороки з катера «Бердянськ», взятого в полон РФ

Новини
Пробоїни на катері «Бердянськ» в результаті обстрілу військовими РФ Фото: bellingcat.com

Російський адвокат Сергій Бадамшин розповів про стан здоров’я українського військовополоненого Василя Сороки, пораненого на малому броньованому артилерійському катері (МБАК) «Бердянськ» при атаці і захопленні військовими РФ кораблів ВМСУ в Чорному морі.

Адвокат повідомив на своїй сторінці в Facebook, що відвідав свого підзахисного 11 грудня в московському СІЗО «Матроська тиша», передає Центр журналістських розслідувань.

«Він був поранений в ліве передпліччя прямим попаданням снаряда в МБАК «Бердянськ». Осколком перебитий нерв, артерія, м’язи. Імовірно стрільба велася з «630-ки» (АК-630). Завдяки щасливому випадку ніхто не загинув! Вибухом їх розкидало всередині катера. Змогли самі перебинтуватись, потім їх доставили на російські кораблі. Уже в Керчі їх прооперували в лікарні. Зараз усі йдуть на поправку, хоча в умовах СІЗО неможливо уявити, як проходити лікування і реабілітацію», – написав Бадамшин.

Він додав, що під час допитів Сорока скористався ст. 51 Конституції РФ, що дає право не свідчити проти себе.

За словами адвоката, в даний час у інших українських моряків починаються слідчі дії, але поранених поки не чіпають.

«Василь, не дивлячись на поранення, тримається молодцем. Ввічливий і уважний. Без злоби і докорів. Справжній військовий. Вважаю, що в інтересах Росії якнайшвидше відправити українських військовослужбовців на Батьківщину, і повернути своїх військових додому», – зазначив Бадамшин.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» стався в міжнародних водах.