У відкликаних посадовців МЗС знайшли 16 кілограмів золота і 140 тисяч доларів – СБУ

Корупція

У Держбюро розслідувань і Службі безпеки розповіли, що під час обшуку в дипломатів, відкликаних Міністерством закордонних справ України через підозру в корупції, виявили цигарок на 1,5 млн гривень та 16 кг золота.

За даними правоохоронців, водій Посольства України в Польщі та один із секретарів Представництва МЗС України перевозили товари підакцизної групи до ЄС, користуючись дипломатичним імунітетом та службовим транспортом.

До «схеми» залучили працівника Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області та експрацівника посольства, а також сина останнього – нині він аташе з консульських питань Посольства України в Польщі.

Повідомляється, що 28 лютого мікроавтобус зупинили при виїзді з пункту пропуску. За кермом був водій Посольства та аташе з консульських питань Посольства України в Польщі.

У мікроавтобусі провели обшук і виявили:

140 000 доларів США;
67 200 євро;
11600 польських злотих;
16 кг золота (орієнтованою вартістю 15 млн грн);
8826 блоків з цигарками.
Орієнтовна собівартість вилучених цигарок, за попередніми підрахунками, становить близько 1,5 млн гривень.

Зазначається, що попередня кваліфікація правопорушення – незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ч. 1 ст. 204 КК України).

1 березня стало відомо, що Міністерство закордонних справ України відкликало двох співробітників українського посольства в Польщі. Повідомлялося, що їх затримали на кордоні під час спроби вивезти на службовому авто з України в Польщу велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок. Проти обох співробітників розпочали дисциплінарне розслідування.

«Вчора двох співробітників посольства України в Польщі спіймали на гарячому – їх затримали на кордоні під час спроби вивезти на службовому авто з України в Польщу велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок. Випадок для МЗС кричущий», – заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Він заявив, що обох співробітників негайно відкликали із довгострокового закордонного відрядження і їхня робота в посольстві закінчилася. У найближчі години усі формальності з цього питання будуть завершені.

«Проти обох співробітників починаємо дисциплінарне розслідування щодо виявлених фактів. Розслідування буде ретельне і швидке. Звісно, презумпцію невинуватості ніхто не скасовував. Але за результатами розслідування я буду готовий ухвалювати будь-які рішення», – зазначив міністр.

Він також пообіцяв, що МЗС буде повністю взаємодіяти з правоохоронними органами, від яких очікує на швидке та неупереджене розслідування і встановлення усіх обставин справи.