Тут може бути бавовна: Тарханкут і Донузлав

Розслідування
КПП на в'їзді до Штабу Новоозерненського району базування Чорноморського флоту рф, серпень 2019 року. Фото: RFE/RL

Кожен раз, просуваючи лінію фронту ближче до Криму, ЗСУ зменшують дистанцію до ворожих військових обʼєктів на півострові для українських високоточних далекобійних вогневих засобів. А значить, саме час пошукати нові координати для потенційної бавовни в Криму. Минулого разу Центр журналістських розслідувань розповів про військові обʼєкти РФ у Чорноморському. Зовсім поруч – військові радари на мисі Тарханкут і бази російських окупантів у Новоозерному. 

Серію матеріалів про російські об’єкти у Криму, які є потенційними  легальними військовими  цілями для ЗСУ, ми адресуємо цивільному населенню –  нашим громадянам у АРК і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

До окупації на Тарханкуті  розташовувалися 1476 окрема радіолокаційна рота з 260-м пунктом наведення авіації й 160 окремий радіолокаційний взвод – все це в штаті 40-ї окремої радіотехнічної Кримської бригади Повітряних сил України. Захопивши пункти дислокації і радіолокаційні потужності бригади у 2014 році, росіяни сформували на її базі 3-й радіотехнічний полк у складі радіотехнічних військ повітряно-космічних сил РФ. 

Був тут і обʼєкт Військово-морських сил України – 501-й радіотехнічний взвод 21-го району спостереження (в/ч А4249, АРК, смт Новоозерне) ВМСУ.

Вʼїзд до в/ч А4249, Тарханкут Фото: Rost Deore / Google Earth

Тепер тут радіотехнічний взвод російської в/ч 43536. Це її військове містечко оточує відомий по багатьом фото Тарханкутський маяк. 

Для зручності між 2016-м і 2019-м роками окупанти проклали сюди асфальтовану дорогу з сусідньої Оленівки. А як же ж, стратегічний обʼєкт!

Фото: Google Earth

Це скупчення авіаційних і флотських радіолокаційних потужностей є фактично очима окупантів у північно-західному секторі неба Криму і Чорного моря. Виколупати ці очі – значить, суттєво послабити російські війська, їхню авіацію і протиповітряну оборону.

Вочевидь, Збройним силам України не буде важко встановити, де в їхньому колишньому військовому містечку (координати 45.347974, 32.497709) розташовані казарми і будівлі управління, і відповідно спрямувати високоточні удари.

Російські РЛК «Небо-М» і РЛС «Каста-2Е2». Тарханкут, 2016 рік Фото: starcom68.livejournal.com

Але значно більш цікавим з точки зору бавовни обʼєктом є радіолокаційний вузол у двох кілометрах на схід від маяку (координати 45.345563, 32.522394). У 2016-му році користувач ЖЖ starcom68 сфотографував і докладно розібрав, що за радіолокаційне оснащення розгорнули там росіяни. Зокрема, мобільний радіолокаційний комплекс «Небо-М» – росіяни стверджують, що він бачить будь-які повітряні та космічні обʼєкти в радіусі 400 км, – та маловисотну РЛС кругового огляду «Каста-2Е2».

Радіопрозорі куполи для РЛС. Тарханкут Фото: crushpixel.com

Але з того часу багато що змінилося. Зокрема, згідно супутникових знімків, між 2019-м і 2020-м роками там зʼявилися два свіженькі радіопрозорі куполи. Тобто, до мобільних комплексів додалися стаціонарні. Що, погодьтеся, робить цей обʼєкт ще більш привабливим для постачальників бавовни.

Озеро Донузлав. Смт Новоозерне Фото: Gezlev.ru

А тепер летимо далі на південний захід вздовж кримського узбережжя, аж до озера Донузлав – Південної військово-морської бази ВМСУ, захопленої російськими окупантами у 2014 році.

Штаб ПВМБ ВМСУ в Новоозерному Фото: Google Earth

Штурм воріт Штабу бази і капітуляція офіцерів були зафільмовані і стали чи не найвідомішою відеоілюстрацією російського загарбання Криму, яка також є доказом воєнного злочину РФ – використання «живих щитів». Центр журналістських розслідувань згадував ці події в біографічному нарисі, присвяченому одному з організаторів блокади і штурму Штабу бази – «Доля колаборанта. Юрій Жеребцов».

Тепер це Штаб Новоозерненського району базування Чорноморського флоту (координати 45.387112, 33.113859). Розташований він в смт Новоозерне, на березі Донузлаву, його легко впізнати за численними антенами на даху.

Будівля Штабу ПВМБ ВМСУ. Фото: salech hcelas / Google Earth

В трьох кілометрах на схід від Штабу – російська військова база (координати 45.400045, 33.147824). Її супутникові знімки, опубліковані за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ, наробили галасу у світі, але це не допомогло уникнути війни.

База зберігання ЗС РФ біля озера Донузлав. Фото: Reuters / Maxar Technologies

Важко сказати, наскільки цей відстійник наразі заповнений окупантським залізом та мʼясом – але в української розвідки є засоби для перевірки – чи є резон витрачати на цей обʼєкт бавовноносії.

Українські кораблі біля причальної стінки ПВМБ ВМСУ. Березень 2014 Фото: Torpedolov Ukraine / Google Earth

Поруч із базою – причальна стінка Південної військово-морської бази ВМСУ (Координати 45.400105, 33.133327), також привласнена окупантами. Кораблі ЧФ після вдалих атак українських ракетників здебільшого відстоюються в Севастополі, але Донузлав все ж використовують – наприклад, саме сюди росіяни планували буксирувати підбиті нашими ракетами катери з-під острова Зміїний. Сюди ж відходили кораблі ЧФ РФ після невдалої спроби походу на Одесу.

База зберігання ЗС РФ, Штаб і причальна стінка ПВМБ ВМСУ Фото: Google Earth

По інший бік від Новоозерного розташовані старі військові склади (координати 45.373567, 33.103321) – супутникові знімки показують, що окупанти їх оновлюють.

Військові склади і місце накопичення російської техніки. Фото: Google Earth

Поруч – ще одне місце накопичення російської техніки(координати 45.370763, 33.090747), зняте з супутника напередодні російського вторгнення.

Російська військова техніка в районі озера Донузлав Фото: Reuters / Maxar Technologies

Ближче до моря на тому ж березі Донузлаву розташований старий військовий аеродром (координати 45.333270, 33.046003), на якому в лютому 2022 року росіяни накопичили десятки військових гелікоптерів.

Російські гелікоптери на аеродромі біля Новоозерного Фото: Maxar Technologies

Тут є і відкриті стоянки для авіатехніки, і стоянки обваловані, що укривають техніку від очей земного спостерігача, і криті ангари, що ховають її від погляду з неба. Уточнити поточну завантаженість обʼєкта і нанести удар – це вже завдання для українських постачальників бавовни.

Аеродром біля Новоозерного Фото: Google Earth

Штаб Новоозерненського району базування Чорноморського флоту і військове містечко радіотехнічних військ РФ на Тарханкуті розташовані безпосередньо у населених пунктах. Тому мешканцям суміжних будинків у Новоозерному саме час подумати про пошук більш безпечних місць для проживання. Як і нечисленним мирним мешканцям селища Маяк на Тарханкуті. А тим диким і не дуже туристам, які полюбляють відпочивати серед мальовничих скель Тарханкуту біля маяку, і яким щось ще незрозуміло після бавовни в Новофедорівці, варто усвідомити, що ЗСУ не чекатимуть закриття курортного сезону: хто не сховався – ми не винуваті.

OSINT-розслідувач Іраклі Комахідзе опублікував «Повний перелік пожежонебезпечних об’єктів Криму», де ви знайдете усі військові об’єкти рф у Криму, які апріорі є легітимними військовими цілями для ЗС України. Ми ж постараємось розповісти і за можливості показати – де саме вони знаходяться і як виглядають. 

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.