Siemens має в рамках судового позову провести експертизу доставлених до Криму турбін – експерт

Крим

Німецький концерн Siemens для збереження реноме повинен ініціювати офіційну експертизу в рамках судового позову для того, щоб остаточно зробити висновки про те, де відбувалася збірка скандальних турбін і як вони потрапили на територію окупованого Криму.

Про це заявив голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко на прес-конференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Більшість технарів-фахівців вважають їх турбінами складання Siemens, але для остаточного затвердження потрібна експертиза. Я думаю, це буде вже на совісті Siemens, вінн має наполягати на цій експертизі, щоб остаточно з’ясувати, що це за турбіни, документально відстежити, звідки вони приїхали до Криму і провести їх технічну експертизу… Це його реноме, це його становище в Європі, через що він може наразитися на санкції з боку європейських структур», – сказав Дяченко.

За його словами, у концерну є можливості перевірити, які «додаткові болти» росіяни прикрутили до турбін Siemens.

«Якщо з боку фірми Siemens буде воля розібратися в цьому, то буде все швидко, а якщо немає, то це може тривати роками», – зазначив експерт.

У даній ситуації, вважає він, важливі експертні висновки фахівців, які визначать подальші кроки німецького виробника щодо Росії.

«Наші юристи-міжнародники, які брали участь в аналогічних справах, говорять, що процедури в таких судах можуть тривати роками, якщо одна із сторін поставить за мету не вирішувати питання, а затягнути на роки, а може і десятиліття. Тільки початок розгляду можна розтягнути до року. Процедурні питання це дозволяють… Але, якщо будуть чіткі докази, що в Криму знаходяться турбіни Siemens, то він може ввести власні санкції, не чекаючи рішення суду. Наприклад, оголосити мораторій на постачання і обслуговування устаткування на території Росії. Це було б сильним кроком», – підкреслив Дяченко.

З іншого боку, зазначив він, Росія для Siemens вигідний ринок. «Вони там (в Росії – ред.) непогано заробляють, тому дуже важко на це розраховувати. Хоча, вони вже заявляли, що можуть обмежити свою присутність на російському ринку», – зазначив експерт.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.

У російському дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ. Цілком ймовірно, вони призначені для споруджуваної Сімферопольської ТЕС. Такий же комплект обладнання для Севастопольської ТЕС був помічений в севастопольському порту в Камишовій бухті.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».