Перше судно з Маріуполя пройшло під аркою Керченського моста, склавши щоглу

Новини

Під аркою Керченського моста 7 вересня відбулося перше судно, яке обслуговувалося в Маріупольському порту.

Про це повідомили в прес-службі українського підприємства «Маріупольський морський торговельний порт», передає Центр журналістських розслідувань.

«Теплохід, який першим пройшов під аркою так званого Керченського моста, стало судно «Копан». Завантажившись в Маріупольському порту 14,5 тисячами тонн чавуну, воно попрямувало до Італії. Знаючи про габаритних обмеженнях при проході через Керченську протоку в зв’язку з будівництвом мосту, судновласники вкоротили щоглу «Копана», що дозволило йому благополучно пройти під спорудою», – йдеться в повідомленні.

У Керченській протоці з 27 серпня була введена заборона на судноплавство через робіт з підняття залізничної арки на фарватерної опори будується Керченського моста. Вже 29 серпня підконтрольне Кремлю керівництво морського порту Керч скасував розпорядження про обмеження судноплавства в Керченській протоці в зв’язку з завершенням монтажу залізничної арки на опори моста, що будується. Проліт підняли і закріпили на висоті 35 метрів від води.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво Росією моста в Керченській протоці.

Україна готує позов до Росії, яка ввела обмеження по судноплавству через Керч-Єнікальский канал в зв’язку з будівництвом моста через Керченську протоку, що призводить до збитків українських портів Маріуполь і Бердянськ на Азовському морі.

МЗС України заявило, що РФ порушує міжнародне право, забороняючи в односторонньому порядку судноплавство через Керченську протоку в зв’язку з незаконним будівництвом мосту.

Заступник прокурора АРК Олександр Даракчі повідомив, що проводиться інженерно-екологічна експертиза в рамках розслідування кримінальної виробництва за фактом порушення правил екобезпеки через будівництво РФ моста в Керченській протоці. Її висновки очікуються на початку жовтня 2017 року.

У міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України вказали, що встановлені РФ через будівництво арки Керченського мосту обмеження для проходження суден в українські порти в Азовському морі, суперечать Конвенції ООН з морського права.

27 серпня Росія перекрила для судноплавства Керченську протоку через транспортування і монтаж залізничної арки Керченського мосту. Заборона діяла до 29 серпня.