Розенблат хотів вивезти за кордон матеріали по «бурштиновому справі» і коштовності – НАБУ

Новини
Нардеп Борислав Розенблат Фото: Twitter Olya Komarova

Детективи НАБУ зняли з борта літака, що прямував до Німеччини, і обшукали фігуранта «бурштинової справи», народного депутата Ростислава Розенблата, щоб запобігти вивезенню за кордон матеріалів, важливих для розслідування кримінального провадження, а також забезпечити його участь у судовому засіданні щодо продовження йому обов’язків підозрюваного.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби НАБУ.

«Зокрема, за інформацією слідства, підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів та спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності — предмети раніше отриманої неправомірної вигоди, а також інше майно для унеможливлення його арешту в рамках кримінального провадження. Крім того, детективи мали відомості, що підозрюваний міг при собі мати документи для виїзду за кордон із ознаками підроблення», – йдеться в повідомленні.

Фото: nabu.gov.ua

В ході обшуку, здійсненого безпосередньо у літаку, детективи НАБУ вилучили у Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби зовнішньо схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані закордонними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон та дипломатичний паспорт.

Фото: nabu.gov.ua

При цьому, підкреслили в НАБУ, для перетину кордону нардеп використовував саме диппаспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов’язаної з виконанням професійних обов’язків, що він визнав публічно.

Фото: nabu.gov.ua

За інформацією, отриманою детективами НАБУ від Апарату Верховної Ради та МЗС України, дипломатичний паспорт був виданий Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення нібито для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю в період з 18 по 22 жовтня. «Але, з огляду на вилучені під час обшуку авіаквитки, в цей час нардеп планував перебувати в Німеччині. Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється», – зазначили в Бюро.

Також в НАБУ вказали, що заяви Розенблата про те, що він заздалегідь повідомив слідчим про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності, оскільки лист, який він опублікував на сторінці в Facebook, надійшов в Бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва.

Після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили Розенблату повістки про необхідність його прибуття до Солом’янського райсуду Києва для участі в засіданні щодо продовження йому обов’язків підозрюваного.

У Бюро підкреслили, що ця повістка була вже третьою за рахунком, врученою нардепу за останні 6 днів. Першу повістку йому намагалися законно вручити 14 жовтня, другу -16 жовтня

«На засідання суду підозрюваний не з’явився, посилаючись на стан свого здоров’я (достовірність цієї інформації наразі перевіряється). Через такі дії підозрюваного суд не зміг своєчасно розглянути клопотання прокурора та прийняти рішення про продовження обов’язків Бориславу Розенблату», – зазначили у відомстві.

Як повідомлялось, 19 жовтня співробітники не дали вилетіти в Німеччину фігуранту «бурштинової справи», народному депутату Бориславу Розенблату, знявши його з літака в київському аеропорту «Жуляни». Нардепа не затримували.

Нагадаємо, правоохоронці звинувачують Розенблата в тому, що він і депутат з фракції «Народний фронт» Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні. 19 червня НАБУ і САП затримали 3 помічників народних депутатів, охоронця і двох представників громадської організації за підозрою в отриманні 300 тис. дол. хабара для передачі Розенблату і Полякову. 

11 липня Верховна Рада проголосувала за притягнення до кримінальної відповідальності Борислава Розенблата, але не дозволила його арешт. 18 липня Солом’янський райсуд Києва призначив Бориславу Розенблату запобіжний захід у вигляді застави в сумі 7 млн. грн, заборонив йому без дозволу слідчого покидати Київ або Житомир і зобов’язав здати всі закордонні паспорти.

24 липня Розенблат повідомив, що його сім’я внесла необхідну суму застави.

Покладені на депутата зобов’язання діяли до 12 вересня. 19 серпня Розенблату продовжили запобіжний захід до 17 жовтня. 17 жовтня Розенблат повідомив, що термін дії запобіжного заходу щодо нього закінчився, але він і далі буде сприяти розслідуванню кримінальної виробництва, фігурантом якої він є.