У «суді» у справі українського активіста Володимира Балуха допитають голову управління ФСБ Росії по Криму

Новини

«Роздольненський суд» окупованого Криму задовольнив клопотання захисту українського активіста Володимира Балуха про допит “начальника управління ФСБ Росії в Криму” Віктора Палагина.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Палагін запросив у «суду» дозвіл на обшук в будинку Балуха 8 грудня 2016 року, посилаючись на оперативну інформацію від 9 грудня 2016 року.

На засіданні «суду» 6 грудня захист клопотала про допит Палагина, щоб з’ясувати яким чином виникла дана нестикування в датах. Також суд допитає оперативних співробітників ФСБ Росії Леонова і Забару. Захист хоче почути від них, чому в обшуку брали участь співробітники поліції і чому кримінальну справу проти Балуха було порушено за два дні до передачі матеріалів слідчому.

Крім того, захист заявив відводи прокуророві Королеву і судді Олені Тедеєва.

За словами адвоката Балуха Дмитра Дінзе, держобвинувач «систематично ігнорує факти порушення чинного законодавства» протягом півроку. А суддя Тедеєва вже двічі виносила рішення, які в подальшому скасував «Верховний суд Криму». Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу РФ, це є перешкодою для подальшої участі судді в справі. Суддя Тедеєва відхилила клопотання захисту. У свою чергу сам Балух заявив клопотання про надання йому медичної допомоги. Його відвезуть до приймального покою районної лікарні.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. Згідно з попереднім рішенням «суду», активіст мав перебувати в СІЗО до 4 грудня.

1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо з залу «суду».