Правовий статус Чийгоза і Умерова в РФ і Криму до сих пір не визначений – Полозов

Новини
Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров в посольстві України в Туреччині, 26 жовтня 2017 р. Фото: Reuters

Правовий статус заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на території РФ і в окупованому Криму не ясний, оскільки документи про їх помилування залишаються засекреченими. При спробі в’їзду на півострів вони можуть бути піддані переслідуванню.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Щоб їхати в Крим, необхідно встановити правовий статус. До з’ясування цих обставин поїздка в Крим може бути пов’язана з певними небезпеками. Їх (Чийгоза, Умерова – ред.) можуть піддати кримінальному переслідуванню, ми ж не знаємо, що написано в цих указах (президента РФ про помилування – ред.). Тут необхідно провести юридичну підготовку, цим ми і займаємося», – сказав Полозов.

Як повідомлялось, Тверський суд Москви відмовив Полозову в прийнятті позовів, поданих у зв’язку з засекречуванням документів, на підставі яких в окупованому Криму були звільнені з ув’язнення заступники голови Меджлісу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров.

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.

27 грудня 2017 року Полозов подав до Тверського районного суду Москви від імені Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова адміністративні позови до адміністрації президента РФ з вимогою надати інформацію про умови їх звільнення з ув’язнення в окупованому Криму.