У заарештованого фігуранта «справи Веджіє Кашка» Аметова погіршується здоров’я – адвокат

Новини
Кязім Аметов Фото: Facebook Наджие Аметова

В окупованому Криму у ще одного заарештованого фігуранта «справи Веджіє Кашка», кримськотатарського активіста Казима Аметова погіршується здоров’я через нестерпні умови в СІЗО Сімферополя.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Еміль Курбедінов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні я відвідав в Слідчому ізоляторі Сімферополя Аметова Казім Ага. Він передав всім селям! Розповів, що здоров’я його погіршується через нестерпні умови в ізоляторі. Антисанітарні умови, щури, клопи, непридатна їжа, вогкість, недолік кисню, 20 ліжок на 22 арештантів та інше», – написав Курбедінов.

За його словами, в результаті у активіста погіршився зір, з’явилася гіпертонія і болить серце.

«Однак Казім Ага міцно тримається морально і просив передати всім, що ніхто і ніколи не повинен зраджувати іншого заради особистої свободи і боязні переслідування!», – додав адвокат.

СІЗО Сімферополя Фото: Facebook Эмиль Курбединов

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.

24 листопада «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі на два місяці до 15 січня 2018 року.

6 грудня у заарештованого у «справі про вимагання» 65-річного кримськотатарського активіста Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу. Лише в кінці грудня Асан Чапух пройшов медичний огляд в лікарні імені Семашка в Сімферополі.

12 грудня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що у заарештованого у «справі про вимагання» активіста Бекіра Дегерменджі різко погіршився стан здоров’я, він потребує термінової госпіталізації. Дегерменджі інвалід 3-ї групи через захворювання на астму. Однак звернення адвокатів були проігноровані. В ніч на 14 грудня  Бекір Дегерменджі потрапив із СІЗО Сімферополя в реанімацію 7-ї міської лікарні. На початку січня 2018 року Бекіра Дегерменджі перевели з лікарні до медсанчастини СІЗО.

12 січня 2018 року «Київський районний суд» Сімферополя на 2 місяці продовжив арешт Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязіма Аметова і Руслана Трубача.