Кримських татар агітують працювати у виборчкомах на «виборах» президента РФ в Криму – активіст

Фото: ТАСС

Окупанти агітують кримських татар, які працюють в бюджетній сфері, брати участь в роботі виборчих комісій на «виборах» президента РФ, які Росія 18 березня незаконно організовує на півострові.

Про це розповів кримськотатарський активіст, ветеран національного руху Зевджет Куртумеров виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Йде агітація кримських татар з бюджетної сфери, осіб, які, так чи інакше, залежні від нинішньої «влади» для участі у виборчих комісіях на майбутніх «виборах» президента Росії. Справа в тому, що багато наших співвітчизників в Криму до 2014 року дуже часто брали участь в якості спостерігачів на виборах і дуже добре знають ці процеси. Нинішня «влада» це використовує», – сказав Куртумеров.

За його словами, тиждень тому проросійські кримськотатарські організації провели в Кримському інженерно-педагогічному університеті збори, на яких закликали кримських татар йти на «вибори» президента РФ.

Зокрема, зазначив активіст, бюджетників агітували представники «об’єднання кримських татар «Кърым»», «Фонд кримськотатарського мистецтва та етнографії», «Комітет кримськотатарської молоді» та президент Кримського інженерно-педагогічного інституту Февзі Якубов.

Кримськотатарський активіст Зевджет Куртумеров Фото: RFE/RL

««Влада», яка в Криму діє від імені Росії, вживає посилених заходів, щоб залучити кримських татар в виборний процес. Задіяне все духовенство на чолі з муфтієм Еміралі Аблаєвим, чиновники, які працюють як в апараті «уряду», так і в «парламенті». Вони розраховують, що кримські татари підуть на «вибори»», – додав Куртумеров.

Нагадаємо, вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю анексії Криму.

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ і моніторингова місія Євросоюзу відмовилися направляти до окупованого Криму своїх представників для спостереження за ходом «виборів» президента РФ в 2018 році. Раніше БДІПЛ ОБСЄ і Євросоюз також не спостерігали за «виборами» депутатів Держдуми, які 18 вересня 2016 року Росія незаконно провела в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав жителів окупованого Криму всіх національностей бойкотувати «вибори» президента РФ, які Росія має намір незаконно провести 18 березня на півострові.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що українська делегація на сесії ПАРЄ буде ставити питання про незаконність проведення Росією «виборів» президента РФ в окупованому Криму. Крім того, Україна буде звертати на це увагу Парламентських асамблей ОБСЄ і НАТО.

Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв зазначив, що в Криму з наближенням «виборів» президента РФ спостерігається різке посилення репресій з боку російських силовиків стосовно активістів, незадоволених свавіллям окупантів.