У Бахчисараї напали на кримську татарку, яка вийшла на пікет на захист Ханського двору

Новини
Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

В окупованому Криму в Бахчисараї в неділю, 25 лютого, провокатори напали на кримську татарку Ельмаз Акімову, яка вийшла на одиночний пікет на захист Ханського палацу, що руйнується в результаті «реконструкції», організованої кримської «владою».

Першим про інцидент повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Еміль Курбедінов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Надійшла інформація про затримання в Бахчисараї кримської татарки, Ельмаз Акімової, яка вийшла з одиночним пікетом біля Ханського палацу з плакатом – «руки геть від Ханського палацу». Два провокатора розірвали плакат і зараз її співробітники поліції намагаються відвезти до відділку. Цивільні захисники виїжджають на місце», – написав Курбедінов.

Однак згодом в громадському об’єднанні «Кримська солідарність» уточнили, що за повідомленням активістів, поліцію викликали перехожі, побачивши, як у дівчини відбирають плакат.

«Зараз Ельмаз Акімова в РВВС Бахчисараю. З нею – Ескендер Люманов і Еміль Зейдуллаев (громадські захисники – ред.). Пишуть скаргу. Ельмаз Акімову не затримали, подається скарга в поліцію на тих провокаторів, які порвали плакат з написом», – повідомила «Кримська солідарність» у Facebook.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога «реконструкція» фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

5 листопада 2017 року Мінкультури України висловило рішучий протест діям окупаційної «влади» Криму в зв’язку з проведенням незаконних робіт на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника, які руйнують Ханський палац.

Кримські юристи та адвокати заявили про намір почати юридичну кампанію із захисту Ханського палацу в окупованому Бахчисараї,  якому загрожує райнація через нефахову та неузгоджену з ЮНЕСКО «реставрацію».

6 лютого 2018 року колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе. За інформацією активіста, під час «реконструкції» дерев’яні балки Ханського палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

10 лютого голова Меджлісу крымськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

15 лютого видання Crimean Tatars повідомило, що опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху в результаті «реконструкції».

16 лютого колишній директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова через адвоката Миколу Полозова подала в «Желєзнодрожний райсуд» Сімферополя позов з вимогою припинити варварську «реконструкцію» Ханського палацу. Відповідачем є сімферопольське ТОВ «Кірамет» – субпідрядник робіт. Аблялімова вимагає зупинити роботу компанії «Кірамет» в Ханському палаці, провести комплексну судову експертизу із залученням експертів археологічної, культурологічної, історичної, реставраційної та будівельної спеціальностей для оцінки завданих збитків, завданих палацу.

20 лютого Ельміра Аблялімова повідомла, що через «реконструкцію» Ханського палацу в Бахчисараї тріснув фасад Великої Ханської мечеті (Хан-Джамі – ред.).