В Росії апеляційний суд залишив під арештом викраденого ФСБ українця Гриба

Новини
Павло Гриб Фото: RFE/RL

В Росії 20 березня апеляційний суд залишив під арештом українця Павла Гриба, який був викрадений ФСБ і незаконно утримується в СІЗО Краснодара. Слідчий не дозволив матері Гриба побачення з сином.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook батько українця Ігор Гриб, передає Центр журналістських розслідувань.

«20.03.18 відбувся черговий апеляційний суд. Знову утримання під вартою. Уже 7 місяців за гратами. Постійний психологічний тиск з боку слідчих ФСБ», – написав І.Гріб.

Він також повідомив, що матері Павла і українському консулу вдалося ненадовго побачити українця в залі суду, поки їх не вигнали із зали.

«Виснаження Павла видно відразу. Операцію Павлу повинні були зробити у вересні минулого року. Реальний стан здоров’я і скільки часу він зможе протриматися в таких умовах, не знає ніхто», – додав І.Гриб.

Також він повідомив, що Павло знаходиться в СІЗО в повній ізоляції від світу, не отримує ніяких листів і йому не дозволяють побачень з рідними.

«Сьогодні (20 березня – ред.) до Генерального консульства України в Ростові-на-Дону надійшла чергова офіційна відмова слідчого Карпюка в побаченні мами з Павлом», – написав І.Гриб.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

1 лютого 2018 року Краснодарський крайовий суд відхилив апеляцію на запобіжний захід Гриба. Його батько повідомив про суттєве погіршення стану здоров’я сина.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара.

22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.