За участь в «Північному потоці-2» іноземним компаніям загрожують санкції США – Держдеп

Новини
Спікер Держдепу США Хізер Нойерт Фото: US Departament of State

Санкції США можуть бути застосовані до іноземних компаній, які беруть участь в реалізації проекту газопроводу «Північний потік-2» з Росії через Балтійське море до Німеччини. Цей проект дасть РФ ще один важіль для тиску на європейські країни, зокрема, на Україну.

Про це заявила на брифінгу у Вашингтоні представник Держдепу Хізер Нойерт, кажучи про позицію США щодо «Північного потоку-2», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

«Ми ясно говорили, що компанії, які беруть участь в роботах, пов’язаних з призначеними для експорту енергоносіїв трубопроводами, можуть піддатися санкціям в рамках CAATSA (закону про протидію супротивникам США за допомогою санкцій – ред.)», – сказала Нойерт.

Він також зазначила, що співробітники американського держдепартаменту докладно пояснювали представникам інших країн, як діє CAATSA.

«Ми виступаємо проти будівництва «Північного потоку» … Ми вважаємо, що проект «Північний потік-2» поставить під загрозу енергетичну безпеку і стабільність Європи, якщо Росія отримає ще один важіль, за допомогою якого вона зможе чинити тиск на європейські країни, зокрема на Україну», – підкреслила Нойерт.

Як повідомлялося, 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон H.R.3364 «Акт щодо протидії противникам Америки шляхом запровадження санкцій» (CAATSA).

Закон передбачає, в тому числі, запровадження додаткових обмежень у фінансовому й енергетичному секторах Росії, відносно державних російських підприємств металургійної та гірничо-видобувної галузей, а також залізничного транспорту. Крім того, визначається покарання Росії через її дії в інформаційній галузі, в тому числі кіберзломи та атаки. Окремо в законі визначається необхідність покарання осіб, відповідальних за порушення прав людини на окупованих Росією територіях, а також осіб, які діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ. У законі також піддається критиці російський проект газопроводу «Північний потік – 2».

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

31 жовтня 2017 року Управління з контролю за фінансовими активами (OFAC) Мінфіну США заборонило американським громадянам і компаніям брати участь в проектах з видобутку нафти в Росії на глибоководному шельфі та в арктичній зоні РФ.

2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.

Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком».