Голодуючий понад 2 місяці в СІЗО Сімферополя Балух балансує між життям і смертю – правозахисник

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді Криму» Фото: RFE/RL

Стан здоров’я українського активіста Володимира Балуха, який понад два місяці голодує в СІЗО Сімферополя в окупованому Криму, балансує на грані життя і смерті.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив правозахисник, аналітик Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Сєдов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Він не вживає твердої їжі взагалі. Він п’є воду, чай, кисіль із каш, які виварюють. Кашу виварюють, і ця вода, що залишається – він п’є. І рідкий мед. Це всі продукти, які він вживає», – розповів Сєдов.

Він зазначив, що про вживання такої їжі Балуха попросив архієпископ Климент УПЦ КП, який віднедавна є громадським захисником активіста. «Владика Климент сказав, щоб він не брав на себе гріх самовбивства», – сказав Сєдов.

За словами правозахисника, таке голодування все одно дуже виснажує організм Володимира Балуха та може мати незворотні наслідки в майбутньому.

«Навряд можна сказати, що він не голодує. Звичайно, він голодує. Але голодує на такому рівні, щоб не померти. Це протест, його здоров’я погіршується», – вказав Сєдов.

18 травня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова на прохання уповноваженого Верховної Ради Людмили Денисової відвідала 12 ув’язнених в окупованому Криму. Про Володимира Балуха вона сказала, що він «виглядає непогано» та не тримає повного голодування.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського райсуду» Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

19 березня «Роздольненський райсуд» обрав для Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ. 5 квітня «Верховний суд Криму» залишив без змін запобіжний захід у вигляді арешту для активіста.

2 квітня «Роздольненський районний суд» дозволив архієпископу Сімферопольскому і Кримському УПЦ КП Клименту стати громадським захисником на процесі за обвинуваченням  Балуха в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.  Владика попросив активіста відмовитися від голодування і почати приймати їжу, щоб не зашкодити здоров’ю.