#SaveOlegSentsov: У світі стартувала глобальна акція з вимогою звільнити Сенцова

Новини
Фото: Facebook Save Oleg Sents

По всьому світу в п’ятницю, 1 червня, стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

Акція буде проходити протягом двох днів, повідомляють її організатори в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вона (акція – ред.) буде проводитися 1 та 2 червня. У різних містах по всьому світу ми виставимо червону картку режиму Путіну, який незаконно утримує людей за гратами», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, терміни проведення акції обрані з урахуванням того, що 14 червня в Росії починається чемпіонат світу з футболу.

«Ми маємо зробити усе від нас залежне, щоб Кремль, який готується до прийому іноземних гостей на чемпіонаті світу з футболу, звільнив Олега Сенцова та інших політв’язнів», – заявляють організатори акці.

Проведення акцій заплановані в Німеччині, Франції, Литві, Канаді, США, Польщі та інших країнах, крім того, поодинокі пікети пройдуть в містах Росії.

За даними організаторів, в Україні акція #SaveOlegSentsov пройде в 28 містах – Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі та інших.

«Ми просимо вжити невідкладних заходів для порятунку життя українського режисера Олега Сенцова, якого організація« Міжнародна амністія »визнала в’язнем совісті, а також зробити все можливе для звільнення всіх громадян України, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії і окупованому Криму», – йдеться в зверненні учасників акції до світових лідерів.

Флешмоб #SaveOlegSentsov вже пройшов в Європарламенті під час сесії в Страсбурзі. Її ініціював європарламентар з Литви, голова групи Європейського парламенту «Друзі Європейської України» Петрас Ауштревічюс, щоб також висловити солідарність з Олегом Сенцовим.

Флешмоб #SaveOlegSentsov у Європейському парламенті, Страсбург, 1 червня 2018 р Фото: Facebook Save Oleg Sentsov

Нагадаємо, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). На початку жовтня 2017 року Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ), відомої під назвою «Білий ведмідь».

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

У РФ понад 130 діячів науки і культури виступили з вимогою звільнити незаконно засудженого українського режисера, кримчанина Олега Сенцова.

Європейська кіноакадемія вимагає негайно і безумовно звільнити українського режисера Олега Сенцова. Звернення на захист Сенцова підписали продюсери, актори та режисери з Німеччини, Великобританії, Франції, Польщі, Угорщини та Фінляндії і Росії, а також 1750 членів інших організацій – партнерів європейського кіноспівтовариства. Серед них – Українська кіноакадемія (UFA) і Союз кінематографістів України.

Більше 360 діячів культури підписалися під листом до канцлера Німеччини Ангели Меркель і міністра закордонних справ Гайко Маасу із закликом врятувати життя ув’язненого в РФ режисера Олега Сенцова і сприяти звільненню інших українських політв’язнів.