Денісова просить главу офісу Червоного Хреста в Сімферополі терміново відвідати Балуха

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді Криму», 22 червня 2018 р Фото: Facebook Заир Смедля

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила керівника офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Сімферополі П’єра-Еммануеля Дюкруе терміново відвідати голодуючого українського активіста Володимира Балуха в Роздольненському ІТТ окупованого Криму в зв’язку з загрозою його здоров’ю.

Про це омбудсмен України повідомила на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань

«Вкотре звертаюся до керівника офісу МК Червоного Хреста в м. Сімферополь П‘єра-Еммануеля Дюкруе та Голови Регіональної Делегації МКЧХ в РФ, Білорусі, Молдові і Україні Магне Барту з проханням якнайшвидше відвідати Володимира Балуха і надати йому кваліфіковану медичну допомогу», – написала Денісова.

Вона зазначила, що 22 червня Балуха перевели з Сімферопольського СІЗО до Роздольненського ізолятора тимчасового тримання, де він піддається знущанням і приниженням за національними ознаками з боку керівника ІТТ. Йому загрожують проміщенням до штрафного ізолятора.

«Володимир Балух, який голодує вже 97 день, посилив голодування. Це означає, що він від часткового типу знову переходить лише на воду. За час голодування Володимир втратив 30 кг ваги. Це несе величезну загрозу для його життя!», – вказала український омбудсмен.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» .

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

«Роздольненський районний суд» розглядає ще одну кримінальну справу проти Балуха, яку порушили порушили 22 серпня 2017 року нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. Володимира Балуха обвинувачують за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства).

На 25 день повної відмови від прийому їжі громадський захисник, архієпископ Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом), щоб уникнути «небезпечних для життя процесів».

22 червня на засіданні «Роздольненського районного суду» в ході допиту дуже виснажений Володимир Балух розповів про постійні провокації з боку адміністрації СІЗО Сімферополя, де він утримується. Він повідомив, що вирішив посилити голодування і перейти тільки на воду.