Генсек РЄ Ягланд 25 червня офіційно проситиме Путіна звільнити Сенцова – DW

Новини
Фото: Save Oleg Sentsov

Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд у понеділок, 25 червня, подасть офіційне прохання до президента РФ Володимира Путіна про помилування українського режисера, політв’язня Олега Сенцова, який вже 42 дні проводить голодування у російській колонії х вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в Росії.

Про це виданню DW повідомив директор департаменту комунікацій, заступник генсекретаря РЄ Даніель Гольтґен, передає Центр журналістських розслідувань.

«У понеділок Ягланд подасть прохання про помилування Сенцова», – сказав Гольтґен. Він також наголосив, що генсек, як керівник РЄ має право це зробити згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

20 червня Турбойрн Ягланд відвідав Москву, де зустрівся з Путіним, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим та омбудсменом РФ Тетяною Москальковою. За словами Гольтґена, під час переговорів з Путіним питання звільнення українських політичних в’язнів генсек РЄ не порушував. Проте у ході зустрічей з Лавровим та Москальковою він закликав російську сторону звільнити Олега Сенцова з гуманітарних міркувань.

«Російська сторона вислухала цей заклик, проте не висловила щодо нього ні підтримки, ні заперечень», – повідомив Гольтґен. Тому, додав він, генсек РЄ вирішив особисто клопотати про звільнення Олега Сенцова.

25 червня у Страсбурзі відкривається літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У день відкриття сесії Бюро асамблеї вирішуватиме, чи вносити до порядку денного питання термінових дебатів щодо звільнення Олега Сенцова та інших українських політв’язнів.

14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ і окупованому Криму.

Нагадаємо, 15 червня  Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.

За інформацією лікарів, у Сенцова дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.