Балух у «суді» Криму: Росія взяла мене в заручники, рано чи пізно, я виграю всі суди

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді» Криму, 2 липня 2018 р Фото: RFE/RL

У «Роздольненському районному суді» окупованого Криму український активіст Володимир Балух в понеділок, 2 липня, виступив з останнім словом у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ». Він назвав себе заручником Росії, яка окупувала півострів, і висловив упевненість, що рано чи пізно, але виграє всі суди.

Про це повідомляє видання Крим Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Даний судовий процес вже в п’ятий раз підтверджує, що використовуються всякі формальні приводи з однією метою – якомога жорсткіше покарати людину за вільнодумство, за потребу залишатися собою, любити свою країну, рідних і близьких, не ставати зрадником, за необхідність вголос висловлювати свою думку про те, що відбувається. Так введіть ви статтю за ненависть до системи, режиму, який узурпував владу. Це було б чесніше. Я б тоді підписався під кожним словом, зробив би явку з повинною. Тоді давайте мені хоч довічне. Кожен сам вибирає ціну, яку готовий платити за любов до Батьківщини», – заявив Балух.

При цьому український активіст заявив, що Росія взяла його в заручники в окупованому Криму.

«Рано чи пізно, я виграю всі суди. Якщо не в цій державі, так в іншій. Слава Богу, світ не обмежується цією країною. І я б дуже хотів, щоб моральну і матеріальну компенсацію мені виплатили з ваших кишень. Ваша держава взяла мене в заручники. Рано чи пізно це станеться. Ви не втечете від цього покарання. Якщо не тут – так є Вищий суд. У своєму останньому слові я хочу сказати, що ні одну секунду, жодним помислом не шкодую про свої дії. Мені за них глибоко не соромно, немає жодної абсолютно найменшої протизаконної дії, навіть за вашими законами», – наголосив Балух, закінчуючи виступ.

Як повідомлялося, 2 липня звинувачення запросило для Балуха 4 роки позбавлення волі у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ», а з урахуванням попередньої кримінальної справи – 6 років в колонії загального режиму і штраф в сумі 10 тис. рублів. «Суд» оголосить «вирок» 5 липня.

Нагадаємо, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» .

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

«Роздольненський районний суд» розглядає ще одну кримінальну справу проти Балуха, яку порушили порушили 22 серпня 2017 року нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. Володимира Балуха обвинувачують за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства).

На 25 день повної відмови від прийому їжі громадський захисник українця, архієпископ Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом), щоб уникнути «небезпечних для життя процесів».

22 червня на засіданні «Роздольненського районного суду» в ході допиту дуже виснажений Володимир Балух розповів про постійні провокації з боку адміністрації СІЗО Сімферополя, де він утримується. Він повідомив, що вирішив посилити голодування і перейти тільки на воду.