Лідери ЄС закликали РФ звільнити Сенцова, Балуха, Сущенка і всіх українських політв’язнів

Новини

Президент Петро Порошенко і лідери Європейського союзу зробили спільну заяву, в якій закликали РФ звільнити всіх українських заручників і голодуючого в колонії Олега Сенцова.

Про це Порошенко повідомив в ході спільної з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером прес-конференції в рамках саміту Україна – Європейський союз в Брюсселі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вперше в історії самітів «Україна-ЄС» в підсумковий документ увійшли імена Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха. Сьогодні ми зробили наше солідарне спільну заяву, де ми закликаємо звільнити всіх українських заручників», – сказав Порошенко, пише його прес-служба.

Порошенко зазначив, що вітає нещодавнє рішення Ради Європейського Союзу продовжити до 31 січня 2019 року економічні та секторальні санкції проти Росії.

«Почніть з того, що ви звільните всіх нелегально перебувають українських заручників на Кримському півострові і в Росії», – сказав президент України.

Туск зазначив, що в минулому році саміт був проведений у день народження ув’язненого в російській колонії українського режисера Олега Сенцова.

«Прикро про це говорити: він залишається у в’язниці і вже більше 50 днів продовжує голодування. Я хотів би ще раз закликати звільнити його, а також всіх тих, кого незаконно утримують в Криму і в Росії», – сказав Туск.

Нагадаємо, 15 червня  Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.

За інформацією лікарів, у Сенцова дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.

Сенцова підтримують крапельницями з вітамінними коктейлями.

Двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан, яка 5 липня побувала в колонії «Білий ведмідь» в Лабитнангі на короткостроковому побаченні з режисером, повідомила, що він зараз важить 75 кг при зрості 190 см, за час голодування Сенцов втратив 15 кг.