У Євросоюзі очікують від України прозорого розслідування вбивства Шеремета

Новини
Фото: UKRINFORM

У Європейському союзі очікують від української влади прозорого розслідування вбивства одного з керівників видання Українська правда, журналіста Павла Шеремета та притягнення винних до відповідальності.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сторінці в Facebook представництва ЄС в Україні у другу річницю вбивства журналіста, передає Центр журналістських розслідувань.

«Два роки тому українська медійна спільнота втратила одного зі своїх найбільш талановитих та сміливих журналістів – Павла Шеремета. Його було холоднокровно вбито. Ця трагедія залишається горем для його сім’ї та багатьох його колег з усього регіону, які продовжують свою вкрай важливу роботу», – йдеться у повідомленні.

«Ми очікуємо, що українська влада проведе прозоре розслідування цього злочину, аби притягнути винних до відповідальності. Прогрес у цій справі, без сумніву, буде важливим для забезпечення довіри громадян до правоохоронних органів», – додали у представництві ЄС.

Нагадаємо, 20 липня в Києві на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького пройшла акція пам’яті вбитого на цьому місці 2 роки тому журналіста Павла Шеремета.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства Шеремета. Вбивство кваліфіковано за ч.2 п.5 ст.115 КК України – (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

5 червня 2017 року ім’я Павла Шеремета внесли в Меморіал журналістам, загиблим при виконанні своїх професійних обов’язків, в Музеї новин «Newseum» в столиці США Вашингтоні.

12 липня Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.

20 липня 2017 року в Києві прошла акція пам’яті «Рік без Павла», присвячена річниці загибелі Павла Шеремета. Її учасники вимагали від влади розслідувати вбивство журналіста.

Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».