Матір Кольченка після побачення з сином: Виглядає він недобре

Новини
Олександр Кольченко і Лариса Кольченко в колонії Копейська Фото: RFE/RL

Матір українського політв’язня, кримчанина Олександра Кольченко Лариса після триденного побачення з сином в колонії №6 Копейська Челябінської області РФ повідомила, що «виглядає він недобре», проте почав набирати вагу після припиинення голодування.

Про це Лариса Кольченко повідомила Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

«Він дуже худий, блідий. Мене це хвилює. Намагалася його якось підгодувати за ці три дні. Буду сподіватися, що йому стане краще. Він почав набирати вагу», – розповіла Лариса Кольченко.

Вона заявила, що через нестачу інформації Олександр цікавиться тим, що відбувається в окупованому Криму і на материковій частині України.

«Про друзів і подруг розпитував, що відбувається на материковій Україні. Намагалася донести до нього цю інформацію… Він не знає, що відбувається в Криму і на материковій Україні. Розповідала про будівництво Керченського мосту, як будується Крим і Сімферополь», – повідомила мати українського політв’язня.

За її словами, негативного ставлення з боку інших засуджених до її сина немає, але з боку адміністрації колонії «іноді бувають різні такі інциденти». Однак «фізичне насильство до нього не застосовується».

Лариса Кольченко сподівається «лише на обмін» свого сина.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександра Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Матір Олександра Кольченка, Лариса Кольченко повідомила, що її сина у російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.

7 червня Олександр Кольченко заявив про припинення голодування через рекого погіршення стану здоров’я. За час голодовки Кольченко дуже ослаб, його вага знизилася до 54 кг.

27 липня Лариса Кольченко отримала дозвіл на триденне побачення з сином.