Rusal Дерипаски може продовжити зупиняти заводи через санкції США

Новини

Другий в світі виробник алюмінію Rusal Олега Дерипаски, який потрапив під санкції США, може законсервувати ще кілька потужностей заводів слідом за Надвоїцьким, якщо санкції не будуть зняті найближчим часом.

Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на джерела в галузі, передає Центр журналістських розслідувань.

«У такій ситуації (збереження санкцій) Rusal буде змушений законсервувати не тільки стало незатребуваним через санкції виробництво Надвоїцького алюмінієвого заводу, що випускає продукцію тільки для США, але і потужності тих заводів, які виробляють продукцію для інших зарубіжних ринків», – сказало джерело, близьке до компанії.

За його словами, якщо ситуація не зміниться, то контракти заводів компанії закінчаться, і вони змушені будуть з 1 жовтня працювати «на склад», при тому, що там до сих пір залишається частина нереалізованого в квітні алюмінію.

У той же час інше джерело агентства, передбачає, що така ситуація може виникнути ще в вересні.

Близько 80% всієї продукції Rusal до введення санкцій в квітні цього року йшло на експорт. З огляду на цю обставину, як заявляють співрозмовники, в разі збереження обмежувальних США, ситуація може стати «катастрофічним не тільки для підприємств компанії, але і для всього глобального ринку алюмінію».

У Rusal цю інформацію не коментують.

6 серпня стало відомо про початок консервації електролізних потужностей Надвоїцького алюмінієвого заводу (НАЗ) в Карелії, що належить Rusal, через санкції.

Завод позбувся ринків збуту і стабільних поставок сировини, продукція заводу виявилася незатребуваною, так як виробництво було повністю орієнтоване на американський ринок. З квітня підприємство працювало на склад.

6 квітня цього року США ввели нові санкції проти російських олігархів і компаній, в тому числі – проти Дерипаски і компанії Rusal. До кінця цього ж дня в результаті санкцій стан російського мільярдера скоротилося на $ 957 млн. 4 травня в зв’язку з введиннимі санкціями Надвоіцкій алюмінієвий завод почала працювати «на склад».

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов дав доручення передати для розгляду та належного реагування до Кабінету міністрів та Служби безпеки України інформацію Центру журналістських розслідувань щодо російських компаній, внесених до санкційного списку США, але відсутніх у санкційному списку України.