Російський танкер «Механик Погодин» заблокований у порту Херсона на три роки – Гданов

Новини
Фото: vftanker.ru

Затриманий у Херсонському морському торговому порту російський танкер «Механик Погодин», який належить компанії з Росії, внесеній до санкційному списку України, заблоковано там на три роки.

Про це у повідомив Громадському радіо заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов, передає Центр журналістських розслідувань.

«10 серпня актив даної компанії, а саме судна «Механик Погодин», було заблоковано на три роки у порту міста Херсон», – сказав Гданов.

За даними оператора судна, екіпаж «Механика Погодина» не пустив на борт портову інспекцію, яка хотіла перевірити скаргу про незадовільний стан танкера.

Гданов такі дії екіпажу назвав незаконними та додав, що російські моряки, «відповідно до вимог чинного законодавства, понесуть відповідальність».

Заступник представника президента зазначив, що портова інспекція спробує потрапити на судно вдруге.

«Кожна країна має право та зобов’язана як контролювати технічний стан судна, якщо є скарги (а там є скарги), так і екологічний стан. Це наша відповідальність як держави. Є у нас правоохоронні органи, які зобов’язані надати можливість контролюючим структурам провести контроль відповідно до їхніх повноважень. Це буде зроблено», – заявив Гданов.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що генеральний консул РФ в Україні відвідав танкер «Механик Погодин» у херсонському порту. Консул пересвідчився, що на борту є медикаменти і продукти.

Нагадаємо, 10 серпня постпред президента в АРК Борис Бабін повідомив, що в Херсонському морському торговому порту правоохоронці виявили та задокументували судно «Механик Погодин» (IMO 9598397) під російським прапором, яке належить російській компанії VEB-Leasing OJSC (Санкт-Петербург), пов’язаної з компанією «Внєшекономбанк РФ», яка знаходиться під санкціями США.

12 серпня український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що 12 російських моряків танкера «Механик Погодин» вільні в пересуванні, їх ніхто не затримує, однак вони вважають за краще залишатися на борту судна.

«Механик Погодин» був зафрахтований компанією «В.Ф.Танкер» і виконував перевезення дизельного палива з Туркменії в Україну за договором фрахту в інтересах канадської компанії Oil Marine Shipping and Chartering Inc. За оцінками українських правоохоронців, орієнтовна вартість російського танкера і його вантажу разом складають близько 7 млн дол. США.

За даними російського держреєстру юросіб (ЕГРЮЛ) компанія «В.Ф.Танкер» є засновницею ТОВ «В.Ф.Танкер-Инвест» з Нижнього Новгорода, яка входить до санкційного списку України. Обидві компанії знаходяться у стані реорганізації, після чого припинять свою діяльність, приєднавшись до Акціонерного товариства «Судоходная компания «Волжское пароходство». 

Деякі російські судновласники призупинили вантажні перевезення в Україну після того, як танкер «Механик Погодин» під прапором РФ був затриманий в порту Херсона через санкції, введені Україною проти РФ.