Причиною хімічного викиду в Криму стало попадання снарядів під час військових навчань армії РФ – розвідка

Новини

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів на півночі окупованого Криму з заводу «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.

Про це повідомив на брифінгу в середу спікер Міноборони Олександр Мотузянік, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, військово-політичне керівництво РФ вимагає постійно нарощувати бойові здатності окупаційних військ, дислокованих у тимчасово окупованому Криму. У зв’язку з цим, командири частин і підрозділів ЗС РФ постійно збільшують інтенсивність проведення занять, тренувань і навчань на території окупованого Криму.

«Більшість районів для проведення заходів бойової підготовки використовується російськими військовими без згоди і попереднього інформування кримчан, які безпосередньо там проживають.

Зокрема, 13-19 серпня, в ході тренування з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю, підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів.

Внаслідок влучень снарядів, зазначені об’єкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму», – йдеться в повідомленні.

У Міноборони зазначають, що російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності за її виникнення, шляхом поширенням у ЗМІ неправдивих і перекручених повідомлень, які дезінформують суспільство про реальний стан екологічної небезпеки в Криму.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області, внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Нагадаємо, офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин у районі Армянська на півночі окупованого Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

В розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що єдиним ефективним заходом для запобігання отруєння навколо заводу «Кримський титан» на півночі Криму може бути деоккупація півострова і повне припинення українською владою діяльності цього заводу, а окупанти використовують наслідки екологічної катастрофи отруйних викидів.

Під час вимірювання хімічного складу повітря 3 вересня близько 15:00 прикордонники Херсонського загону виявили хімічні речовини в повітрі.

«Глава» Криму Сергій Аксьонов повідомив, що вночі в зв’язку зі зміною погоди, падінням нічної температури і збільшенням денний, вперше концентрація сірчистого ангідриду в Армянську перевищила норму. Завод «Кримський титан» зупинив виробництво, з міста евакуювали дітей.