Після отруйних викидів завод «Кримський титан» в Армянську не зупинений – працюватиме ще тиждень

Новини
Після хімічного викиду завод «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не зупиняв роботу: з труб підприємства йде дим. Фото: investigator.org.ua

Після хімічного викиду завод «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не зупиняв роботу, як заявляли кримські чиновники і ряд ЗМІ. Із труб підприємства йде дим, виробництво зупинять лише за тиждень.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили місцеві жителі, а фото на підтвердження надали у прокуратурі АРК. 

Виробництво двоокису титану на заводі Дмитра Фірташа у окупованому Криму не припинено, попри заяви чиновників Криму і Росії. Місцеві мешканці пишуть про це у соцмережах. Про роботу підприємства свідчить і дим, який без зупинки йде із заводських труб, які можна сфотографувати із КПВВ на адмінмежі з Кримом.

Андрій Акулов, директор підприємства, яке в РФ зареєстроване як  філія ТОВ «Титанові інвестиції»,  повідомив, що його робота буде припинена тільки через тиждень.

«Поки ми припиняємо діяльність підприємства, протягом тижня завод працює практично в штатному режимі. Після цього на заводі дуже багато роботи по ремонту цехів, благоустрою і так далі. Я вважаю, що будуть задіяні практично всі співробітники, зарплата буде виплачена в повному обсязі», – сказав Акулов і інтерв’ю місцевому каналу.

Андрій Акулов, директор підприємства – філії ТОВ «Титанові інвестиції»

Раніше «глава» Криму Сергій Аксьонов повідомив, що вночі в зв’язку зі зміною погоди, падінням нічної температури і збільшенням денний, вперше концентрація сірчистого ангідриду в Армянську перевищила норму. Завод «Кримський титан» зупинив виробництво, з міста евакуювали дітей.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області, внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

В розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.