Український омбудсмен повідомила ООН про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Криму

Новини

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до установ ООН із закликом звернути увагу на різке погіршення екологічної ситуації в окупованому РФ Криму.

Про це вона повідомила в соцмережі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нині північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи. Через токсичні викиди страждають не тільки мешканці півострова, а й Херсонської області. Виникає загроза для країн Європи», – написала Денісова.

«Кримчани скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах та в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а у повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати», – підкреслила омбудсмен.

«Окупаційна влада Криму приховує реальний рівень екологічної небезпеки, що змушує мене звернутися до міжнародної спільноти, оскільки не можу залишитися осторонь», – наголосила уповноважений ВР з прав людини.

«Терміново звернулася до Виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріка Солхейма і директора та Регіонального Представника Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яна Дусіка.

Закликала їх долучитися до спільної боротьби за поновлення права мешканців Кримського півострова на безпечне для життя і здоров’я довкілля», – повідомила Денісова.

Після хімічного викиду завод «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не зупиняв роботу, як заявляли кримські чиновники і ряд ЗМІ. Із труб підприємства йде дим, виробництво зупинять лише за тиждень.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області, внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

В розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.