Cпеціальна робоча група розпочала повторні перевірки екологічної загрози на Херсонщині

Новини
Після хімічного викиду завод «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не зупиняв роботу: з труб підприємства йде дим.

6 вересня спеціальна міжвідомча робоча група розпочала перевірку екологічного стану прикордонних з окупованим Кримом районів Херсонщини. Робоча група створена за розпорядженням прем’єр-міністра України.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Віктор Вакараш, заступник міністра екології та природних ресурсів України.

“Відповідно до доручення прем’єра була створена робоча група. Ми маємо ознайомитись з ситуацією на місці і забезпечити цілодобовий моніторинг з метою відслідковування розвитку ситуації. На підставі аналізу робоча група надаватиме рекомендації щодо подальших дій”, – розповів Віктор Вакараш.

За його словами, керівництво робочою групою здійснюватиме міністерство екології та природних ресурсів України. До складу групи увійшли представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, міністерства охорони здоров’я, представники секретаріату Кабінету міністрів та екоінспекції.

Заступник міністра екології повідомив, що висновків комісії Херсонської обласної екоінспекції, яка розпочала роботу 31 серпня, наразі виявилось недостатньо.

“Сьогодні приїдуть фахівці із  наукових організацій міністерства екології та природних ресурсів України, міністерства охорони здоров’я, які визначатимуть першопричину (забруднення довкілля – ред.). Тому що, послухавши відповідальних працівників Херсонської області, висновки на сьогодні зробити неможливо”, – повідомив Віктор Вакараш.

Віктор Вакараш, фото: AutoDealer.UA

Після хімічних викидів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, які спричинили погіршення стану здоров”я мешканців Армянська, підприємство не зупинило роботу, як заявляли чиновники Криму і РФ.  Із труб підприємства, що виробляє диоксид титану йде дим, печі зупинять лише за тиждень.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області.  

У розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в відстійники у Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт.

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.