Главк Нацполіції в АРК розглядає три версії причин хімічних викидів на «Кримськом титані»

Новини
Вид на завод «Кримський титан» з боку Херсонщини Фото: dpsu.gov.ua

У Головному управлінні Нацполіції в АРК та м. Севастополі розглядають три версії причин хімічних викидів на заводі олігарха Дмитра Фірташа «Кримський титан» в окупованому Криму, які накрили північ півострова та південь Херсонської області.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі.

Як зазначається, за фактом хімічного забруднення Слідчим відділом Главку Нацполіції проводиться розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.241 КК України (забруднення атмосферного повітря)

На даний час слідчі проводять першочергові слідчі дії: допити свідків, направлення запитів до компетентних органів щодо наявності на території можливих джерел забруднення, а також до медичних установ про факти скарг громадян на погіршення стану здоров’я.

«У ході розслідування слідчими висунуто декілька версій:
– викид в атмосферу надлишків сірнистого ангідриду та оксиду сірки був здійснений у зв’язку з невірною експлуатацією заводів, розташованих на півночі Криму («Кримський Титан», «Кримський содовий завод» та «Кримський бромовий завод»);
– викид в атмосферу надлишків сірнистого ангідриду та оксиду сірки стався через пошкодження резервуарів з відходами на заводах «Кримський Титан», «Кримський содовий завод» та «Кримський бромовий завод» під час здійснення військових навчань Російською Федерацією;
– викид в атмосферу надлишків сірнистого ангідриду та оксиду сірки здійснений Російською Федерацію з метою створення масштабної інформаційної кампанії проти України для дестабілізації обстановки на півдні Херсонщини шляхом організації стихійних мітингів невдоволених екологічною ситуацією місцевих мешканців з обох сторін адмінкордону з вимогами розблокувати дамбу на Північно-Кримському каналі та відновити подачу води на ТОТ АР Крим для припинення техногенної катастрофи в регіоні», – йдеться у повідомленні.

На сьогоднішній день вже проведені необхідні слідчі дії з прикордонниками, які госпіталізовані до військового шпиталю Одеси, у яких взято біологічні зразки для відповідних досліджень. Також взято зразки ґрунту, води та повітря на півдні Херсонської області, які направлені на відповідні дослідження в експертні установи. Проводяться слідчі дії на території Херсонщині, забрудненої токсичними викидами, з якої евакуйовано дітей.

Нагадаємо, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

6 вересня КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», розташованих неподалік від заводу «Кримський титан» та його кислотонакопичувачів, тимчасово призупинили роботу після виявлення ознак хімічного отруєння у 37 українських прикордонників. 

Прикордонники продовжують нести службу на закритих КПВВ, проте пропуск транспортних засобів здійснюється лише в екстрених випадках та у разі крайньої необхідності. При цьому в”їзд на вільну територію України з окупованого Криму для громадян, які постраждали від хімічного забруднення, відкритий. КПВВ «Чонгар»» працює у штатному режимі на в”їзд і виїзд.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова.

Рятувальники Херсонщини продовжують очистку автодоріг та відкритих ділянок дахів будівель у прилеглих до окупованого Криму населених пунктах для нейтралізації хімічних викидів з заводу «Кримський титан».

11 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв повідомив, що ситуація з викидами шкідливих хімічних речовин заводом «Кримський титан» нормалізувалася, оскільки він припинив свою роботу.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).