У Криму відзвітували про ситуацію з викидами з заводу «Кримський титан» в Армянську

Новини
Вид на завод «Кримський титан» з боку Херсонщини Фото: dpsu.gov.ua

За минулі три дні перевищення норм концентрації шкідливих речовин з заводу «Кримський титан» в Армянську, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не фіксується.

Про це повідомив «віце-прем’єр» Криму Юрій Гоцанюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Робота по моніторингу здійснюється щодня через кожні шість годин, три рази в день: вранці, в обідній час і ввечері. Викидів шкідливих речовин в повітря не спостерігається, не зафіксовано в останні три дні. Причиною зниження концентрації шкідливих речовин послужили погодні умови, зниження температури повітря на кілька градусів, коливання денної і нічної температури», – цитує Гоцанюка «Кримінформ».

За даними чиновника, на даний момент «проводяться заходи по ліквідації надзвичайної ситуації на території кіслотонакопітеля на території заводу «Кримський титан».

Гоцанюк додав, що з колектора скидаються стічні води з додаванням вапняного молочка, що також дозволяє знизити концентрацію шкідливих речовин. По периметру кіслотонакопітеля проводиться засипка фосфогипсом, повідомив чиновник.

14 вересня введено режим надзвичайної ситуації після викидів шкідливих речовин на заводі «Кримський титан».

Нагадаємо, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

4 вересня по вказівці окупаційної «влади» з Армянську через погіршення екологічної ситуації почали евакуювати дітей в кримські санаторії.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Рятувальники Херсонщини продовжують очистку автодоріг та відкритих ділянок дахів будівель у прилеглих до окупованого Криму населених пунктах для нейтралізації хімічних викидів з заводу «Кримський титан».

На Херсонщині хіміко-радіометрична лабораторія за тиждень роботи не зафіксувала перевищення рівня небезпечних речовин у повітрі прикордонних з окупованим Кримом районів Херсонської області. Однак через відсутність усіх результатів аналізів, Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій поки не вирішила, коли діти, яких вивезли до міста Скадовськ на оздоровлення, зможуть повернутися до навчання.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).