Справу політв’язня українця Панова передали до Верховного суду РФ

Новини
Євген Панов Фото: RFE/RL

Справу політв’язня українця Євгена Панова, незаконно засудженого в окупованому Криму по «справі диверсантів» до 8 років колонії суворого режиму, відправлено до Верховного суду Росії для розгляду апеляційних скарг адвокатів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Я отримав супровідний лист про те, що справа направляється з республіки Крим до Верховного суду Російської Федерації для розгляду в апеляційному порядку», – повідомив один з адвокатів Сергій Легостов.

Дата засідання поки невідома. Легостов припустив, що справа буде розглянута в жовтні.

Захисники просять ВС РФ виправдати українця.

Легостов повідомив також, що відвідував Панова на початку вересня, той скаржився на зубний біль.

«У штаті (сімферопольського СІЗО, – ред.) Немає лікуючого лікаря-стоматолога, штатний тільки рве зуби, а лікувати повинна людина з волі – стоматолог, який заходить зі своїм інструментом. Зуби лікуються не за один раз. Поки займаємося цим питанням, це не одномоментне рішення», – сказав адвокат.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягнути їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за угодою. 16 лютого 2018 року «Верховний суд Криму» засудивАндрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів.

16 квітня у «Верховному суді Криму» пройшло перше засідання у кримінальній справі Панова, в ході якого йому зачитали обвинувальний висновок. У тексті документа сказано, що ФСБ 

13 липня «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

23 липня захист оскаржив у Верховному суді РФ «вирок» Євгену Панову.

«Прокуратура Криму» в рамках апеляції просить Верховний суд РФ збільшити термін позбавлення волі Панову з 8 до 10,5 років.

Панов не збирається просити помилування у президента Росії та не сподівається на свій обмін.