«Суд» у Севастополі продовжив арешт фігурантам «справи диверсантів» Дудке і Бессарабову

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

«Севастопольський міський суд» на чотири місяці продовжив арешт обвинуваченим в нібито підготовці диверсій на території Криму Володимиру Дудке і Олексію Бессарабову.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

Дудка і Бессарабов будуть перебувати в СІЗО до 11 січня 2019 року.

Судове засідання, на якому справу розглядатимуть по суті, перенесли на жовтень через хворобу адвоката Олексія Бессарабова. Від захисника за призначенням Бессарабов відмовився.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

31 липня 2018 року «Севастопольський міський суд» продовжив ще на півроку арешт Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову.

2 серпня в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.