На рейді Маріуполя прикордонний катер РФ спробував влаштувати провокацію проти суден ВМСУ

Новини
Прикордонний катер РФ типу «Мангуст», який намагався влаштувати провокацію проти суден ВМСУ Фото: dpsu.gov.ua

Поблизу рейду порту Маріуполя катер Берегової охорони прикордонслужби ФСБ РФ спробував влаштувати провокацію проти пошуково-рятувального судна «Донбас» та морського буксира «Корець», які здійснили перехід із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Азовського моря. Провокатора зупинили малі броньовані артилерійські катери ВМСУ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру Командування ВМС ЗС України.

ПРС «Донбас» ВМСУ в порту Маріуполя, 25 вересня 2018 р. Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Поблизу рейду Маріуполя в районі якірної стоянки була спроба провокації з боку російського прикордонного катеру типу «Мангуст», який нещодавно вже створював подібні дії, небезпечно маневруючи поряд з українським катером Морської охорони. Прикордонний катер РФ на великій швидкості намагався зблизитись з нашими кораблями, але рішучими активними діями екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Лубни» та «Кременчук» він був зупинений та недопущений до місця стоянки пошуково-рятувального судна «Донбас» та морського буксиру «Корець»», – йдеться у повідомленні.

МБ «Корець» ВМСУ в порту Маріуполя, 25 вересня 2018 р. Фото: Facebook ВМС ЗС України

Також прес-центр знову спростував черговий фейк російської пропаганди щодо начебто оплати лоцманських послуг країні-агресору за прохід ПРС «Донбас» та МБ «Корець» Керченською протокою.

«Ніяких оплат лоцманських послуг при слідуванні Керченською протокою не здійснювалося», – наголосили у Командуванні ВМСУ.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як повідомлялось, 20 вересня пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» ВМС України вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до порту Бердянськ, де стануть основою новоствореної військово-морської бази ВМС України на Азовському морі.

23 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» пройшли Керч-Єнікальським каналом у Керченській протоці в Азовське море, де їх зустріли малі броньовані артилерійські катери «Кременчук» та «Лубни» ВМСУ та супроводили до місця призначення.

За інформацією Командування ВМСУ, перехід ПРС «Донбас» і МБ «Корець» з Чорного в Азовське море проходив під пильним наглядом кораблів Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ, кораблів і авіації Чорноморського флоту РФ, які своїми провокаційними діями створювали небезпечні ситуації.

При цьому судна ВМСУ під час проходження з Чорного в Азовське море не запитували у Росії дозволу на проходження через Керч-Єнікальський канал в Керченській протоці. Вони погодилися скористатися послугами керченського лоцмана для проходу під Керченською мостом, оскільки це передбачає Міжнародне морське право, проте не платили за лоцманські послуги.

Увечері 24 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» прибули в порт Маріуполь, успішно подолавши за 4 доби шлях від Західної військово-морської бази ВМСУ в Одесі.

Як повідомлялось, 13 вересня в Азовському морі патрульний катер Берегової служби прикордонних військ ФСБ РФ влаштував провокацію проти катеру Морської охорони Держприкордонслужби України, здійснюючи небезпечні маневри і перерізаючи йому курс.