Міноборони опублікувало відео походу суден ВМСУ з Одеси до Маріуполя

Новини
ПРС «Донбас» і МБ «Корець» ВМСУ тримають курс на Азовське море поблизу узбережжя окупованого Криму Фото: mil.in.ua

Міноборони України опублікувало відеофільм про похід пошуково-рятувального судна «Донбас» і морського буксира «Корець» із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі в порт Маріуполь на Азовському морі, який весь час супроводжувався кораблями та авіацією Росії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію українського військового відомства.

У фільмі начальник штабу – перший заступник командувача Військово-Морських Сил України контр-адмірал Андрій Тарасов розповів, що перехід до Керченської протоки проходив у складній обстановці, оскільки супроводжувався кораблями і авіацією РФ.

В свою чергу командир морського буксира «Корець» Олександр Григоревський, повідомив, що розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ небезпечно маневрував поблизу рятувального судна «Донбаc», чим міг спричинити аварійну ситуацію.

Як повідомлялось, 20 вересня пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» ВМС України вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до порту Бердянськ, де стануть основою новоствореної військово-морської бази ВМС України на Азовському морі.

23 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» пройшли Керч-Єнікальським каналом у Керченській протоці в Азовське море, де їх зустріли малі броньовані артилерійські катери «Кременчук» та «Лубни» ВМСУ та супроводили до місця призначення.

За інформацією Командування ВМСУ, перехід ПРС «Донбас» і МБ «Корець» з Чорного в Азовське море проходив під пильним наглядом кораблів Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ, кораблів і авіації Чорноморського флоту РФ, які своїми провокаційними діями створювали небезпечні ситуації.

При цьому судна ВМСУ під час проходження з Чорного в Азовське море не запитували у Росії дозволу на проходження через Керч-Єнікальський канал в Керченській протоці. Вони погодилися скористатися послугами керченського лоцмана для проходу під Керченською мостом, оскільки це передбачає Міжнародне морське право, проте не платили за лоцманські послуги.

Увечері 24 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» прибули в порт Маріуполь, успішно подолавши за 4 доби шлях від Західної військово-морської бази ВМСУ в Одесі.

Поблизу рейду порту Маріуполя катер Берегової охорони прикордонслужби ФСБ РФ спробував влаштувати провокацію проти суден ВМСУ. Провокатора зупинили малі броньовані артилерійські катери ВМСУ.