Україна виставила на продаж арештоване керченське судно «Норд»

Новини

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) передало на реалізацію державному підприємству «СЕТАМ» OpenMarket керченське судно «Норд», затримане українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі за порушення порядку в’їзду-виїзду з окупованої території.

Про це повідомляє прес-служба агентства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів України до моменту рішення про конфіскацію це судно буде реалізовано. Кошти від реалізації підуть на рахунок АРМА в державному банку і будуть чекати рішення суду», – розповів начальник юридичного управління АРМА Андрій Потьомкін.

Судно побудовано в 1989 році в місті Азов (Ростовська область РФ). Довжина – 23,6 м, ширина – 6,5 м, потужність головного двигуна – 165 кВт, чиста місткість – 32 тонни.

За даними АРМА, електронні торги відбудуться 7 листопада, стартова ціна – 1,6 млн гривень.

Представники прокуратури АРК і Офісу омбудсмена України під час передачі судна «Норд» в АРМА Фото: ark.gp.gov.ua

Раніше прокуратура Автономної Республіки Крим передала арештоване кримське судно «Норд» Національному агентству по поверненню активів, отриманих від корупційних та інших злочинів.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно капітана судна Володимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.