Депутати визначаться з представниками до ТСК у справі Гандзюк – Геращенко

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Засідання фракцій парламенту, на яких депутати мають визначитися із кандидатурами представників у Тимчасовій слідчій комісії щодо загибелі Катерини Гандзюк та нападів на активістів, відбудуться ввечері 5 листопада 2018 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перша віце-спікерка Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

“Сьогодні увечері відбудуться засідання фракцій парламенту, на яких, я впевнена, колеги визначаться зі своїми представниками до майбутньої ТСК щодо загибелі Катерини Гандзюк і нападу на активістів. Нагадаю, що для реєстрації постанови необхідні конкретні прізвища представників фракцій, які визначаються на засіданнях”, – написала Геращенко після закінчення засідання погоджувальної ради  голів фракцій та парламентських комітетів.

Також вона пропонує запросити до комісії у якості експертів мера Херсона, журналістів і активістів.

В той же час, Геращенко засудила спробу групи парламентарів під час засідання погоджувальної ради привернути увагу до вбивства Катерини Гандзюк  та нападів на активістів за допомогою плакатів.

“Також мене лякають всі ці спроби деяких депутатів постояти з табличками з її іменем і забути про неї”, – написала вона.

Крім того, Геращенко відмітила, що вимагати результатів розслідування треба саме від силових відомств України.

“Жодна депутатська комісія не може підміняти собою роботу правоохоронних органів і силових структур . Комісія має слідкувати за ходом розслідування, давати політичні оцінки, але ж в неї немає повноважень і важелів та механізмів вести слідство, проводити слідчі дії, назвати імена вбивць і замовників”, – зауважила Геращенко.

Нагадаємо, вранці 5 листопада народна депутатка України Світлана Заліщук звинуватила парламентську коаліцію у блокуванні розслідування фактів нападів на громадських активістів зі «Списку Гандзюк» та повідомила про свій намір разом з іншими народними депутатами вимагати на засіданні погоджувальної ради створення Тимчасової слідчої комісії Верховної ради щодо розслідування фактів нападів.

Радник міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада в київській лікарні після нападу на неї з обливанням кислотою 31 липня цього року.

Нагадаємо, 31 липня на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

1 серпня Нацполіція перекваліфікувала кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу на Катерину Гандзюк, за статтею Кримінального кодексу «замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю», зважаючи на інформацію про ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих постраждалою.

3 серпня у Нацполіції заявили, що затримали Миколу Новікова як особу, яка обгрунтовано підозрюється у нападі на Гандзюк. 6 серпня Херсонський міськсуд заарештував його до 1 жовтня. Однак Катерина Гандзюк заявила, що не впізнала Миколу Новікова як нападника.

Адвокат постраждалої Євгенія Закревська заявила, що Нацполіція розслідує напад на Гандзюк паралельно з СБУ, однак поліція не надала матеріали «своєї» справи в СБУ, чим свідомо гальмує слідство.

22 серпня суд звільнив Миколу Новікова з-під варти, оскільки правоохоронці визнали, що він не причетний до нападу на Гандзюк.

Згодом про підозру у нападі повідомили пяти особам: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Сергію Торбіну і Микиті Грабчуку. Усі вони є колишніми учасниками АТО та членами Української добровольчої армії.

22 серпня речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п’яти підозрюваних у нападі на Гандзюк зізналися у скоєнні злочину.

Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чотирьох із пяти підозрюваних у скоєнні нападу на Катерину Гандзюк. П’ятого підозрюваного, В’ячеслава Вишневського, суд вирішив взяти під цілодобовий домашній арешт до 20 жовтня.

13 вересня Апеляційний суд Херсонської області залишив без змін запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для трьох підозрюваних у нападі на радницю міського голови Херсону і активістку Катерину Гандзюк. Ще одному підозрюваному суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.