Суд винесе вирок обвинуваченому в держзраді кримському екс-депутату Ганишу 19 грудня

Новини
Василь Ганиш і адвокат Андрій Руденко у суді, 16 листопада 2018 р Фото: RFE/RL

У Дніпровському районному суді Києва на 19 листопада заплановано винесення вироку екс-депутату Верховної Ради АРК Василю Ганишу, який обвинувачується в державній зраді.

Про це в п’ятницю, 16 листопада, на судовому засіданні повідомила головуюча суддя Оксана Бірса, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реалії.

В ході засідання суду Ганиш виступив з останнім словом, в якому заявив, що ніколи не скоював злочину проти народу і держави Україна, що, на його думку, підтвердили показання свідків. Екс-депутат багато критикував прокуратуру АРК за те, що її співробітники були «упереджені до нього» і «не брали до уваги факти», які нібито його виправдовують.

Він також сказав, що має проблеми зі здоров’ям через хронічну хворобу серця.

«Якщо господь, а не прокуратура вирішить, що мій життєвий шлях закінчиться, я хочу померти невинною людиною перед своєю сім’єю і своїм народом. Я не завдавав ніяких дій на шкоду своєму народові, своїй батьківщині», – заявив Ганиш.

Прокуратура зажадала для обвинуваченого покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. Ганиш попросив визнати його невинним і виправдати.

Як повідомлялося, 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК обвинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.

Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.

14 січня 2016 року Дніпровський районний суд Києва змінив запобіжний захід Ганиша з утримання вартою на домашній арешт у зв’язку зі станом здоров’я.

23 листопада 2016 року в Дніпровському районному суді Києва прокуратура АРК відмовилася від частини звинувачень у справі колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша.

12 грудня 2016 року прокуратура АРК на засіданні Дніпровського райсуду Києва пред’явила Василь Ганиш обвинувачення в новій редакції, вилучивши з нього епізод щодо участі голосуванні за проведення так званого «референдуму» про статус Криму.