Великобританія засудила агресію РФ в Азово-Чорноморському регіоні та Криму

Новини

Агресія проти України з боку РФ є безпосередньою загрозою євроатлантичної безпеки і викликом існуючій системі міжнародних відносин.

Про це йдеться в спільній заяві міністерств оборони України і Великобританії, передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляється, за підсумками зустрічі міністра оборони України Степана Полторака і Державного секретаря з питань оборони Великобританії Гевіна Вільямсона, сторони засудили нарощування військової присутності РФ навколо кордонів України, на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей і Автономної Республіці Крим, а також дестабілізуючі дії РФ в Чорноморсько-Азовському регіоні.

Також глави військових відомств України і Великобританії підкреслили, що триваюче порушення умов режиму припинення вогню з боку підтримуваних Росією незаконних збройних формувань призводить до щоденних втрат серед українських військових і цивільного населення.

Сторони домовилися поглибити співпрацю з протидії агресії з боку Російської Федерації, «її злочинної діяльності і підривним діям проти заснованої на міжнародному праві системи безпеки на території України, у Великобританії та інших країнах».

20 листопада Рада Європейського союзу вперше обговорив питання дій РФ на Азовському морі.

19 листопада міністри закордонних справ і оборони країн ЄС зібралися в Брюсселі для обговорення ряду питань безпеки, включаючи ситуацію на Донбасі і на Азовському морі.

Голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Могеріні після зустрічі сказала, що Євросоюз готує допомогу районам, яким Росія завдала шкоди «незаконними діями» в акваторії Азовського моря. Федеріка Могеріні висловила надію, що порушення Росії на Азові «будуть припинені», але про санкції, за її словами, мова не йде.

Як повідомлялось, 12 жовтня президент Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні і Сході України, в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці».

У Держприкордонслужбі України до кінця року для захисту від вторгнення з моря буде створене нове Регіональне управління морської охорони, яке візьме під охорону весь морський кордон від Ізмаїла до Маріуполя.

Командувач ВМС України Ігор Воронченко зазначає, що ситуація в Азовському морі на даний момент дуже напружена, зважаючи на військовий потенціал, який Росія наростила в цьому регіоні. Однак він не вважає, що РФ може вдатись до великомасштабної морської десантної операції, оскільки невеликі глибини Азову не дозволяють використовувати великі десантні кораблі.