Військовополонених моряків ВМСУ етапували з Криму до Москви – адвокат

Новини
Заарештований український моряк Сергія Цибізов біля «Київського райсуду» Сімферополя, 27 листопада 2018 р Фото: Reuters

Зарештованих військовополонених моряків ВМСУ, захоплених військовими РФ у Чорному морі, в четвер, 29 листопада, етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефортово.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Джеміль Темішев, який разом з колегами захищав українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«Моряки вже в Москві. Колеги з Лефортово повідомили. Сьогодні через «технічні заходи» Лефортово практично було закрито. А ми в Сімферополі не змогли зайти до своїх підзахисних, так як з ними, нібито, проводилися якісь заходи. Ось якось так», – написав Темішев.

Як повідомив в Facebook активіст Михайло Батрак, інформацію про вивезення українських моряків в Москву також підтвердив кримський адвокат Айдер Азаматов.

«Інформацію підтвердив ще один адвокат наших моряків Айдер Азаматов. За словами адвоката, вивезли всіх українських моряків, включаючи поранених. Інформація про те, чи знаходяться поранені моряки в лікарні або в СІЗО, поки відсутня», – написав він.

Разом з тим за інформацією заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який відповідає в Меджлісі за взаємодію з родичами політв’язнів у Криму, всі моряки ВМСУ поки ще знаходяться в СІЗО Сімферополя.

«Всі наші моряки знаходяться в СІЗО Сімферополя. Якщо будуть переміщення, повідомлю», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Кабмін звернувся до ЄСПЛ із заявою про застосування попередніх заходів до військовополонених українських моряків, захоплених РФ в Керченській протоці, що передбачає їх звільнення та передачу Україні.