Окупанти підтвердили переміщення військовополонених моряків ВМСУ з Криму до Москви

Новини
Заарештований український моряк Сергія Цибізов біля «Київського райсуду» Сімферополя, 27 листопада 2018 р Фото: Reuters

Всі заарештовані 24 військовополонені українські моряки, захоплені російським військовими на кораблях ВМСУ в Чорному морі, переміщені з окупованого Криму до Москви.

Про це повідомила агентству ТАСС «уповноважений з прав людини в Республіці Крим» Людмила Лубіна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Всіх моряків українських перевели в Москву. Жодного моряка в СІЗО Сімферополя не залишилося», – сказала Лубіна.

За її словами, скарг від українських моряків їй не надходило.

Лубіна заявила, що в поточному статусі моряки можуть бути переведені тільки в слідчий ізолятор – «поки вони заарештовані, вони в СІЗО». Однак за клопотанням слідчого запобіжний захід може бути змінений, зазначила вона.

Про переміщення українських моряків в Москву повідомила і уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Отримала інформацію від Архієпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ КП Климента. Він щойно вийшов з офісу так званого уповноваженого з прав людини в Криму Людмили Лубіної. Їй вже надійшло офіційне підтвердження від УФСБ, що всі українські моряки, які утримувались в Сімферопольському СІЗО, відправлені до Москви», – написала омбудсмен України на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.