Адвокати за призначенням чотирьох військовополонених моряків ВМСУ не оскаржили їх арешт

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

Адвокати за призначенням чотирьох з 24 військовополонених моряків ВМСУ, захоплених в Чорному морі російськими військовими, не оскаржиали в апеляційному порядку їх арешт.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію спільноти «Кримський процес» в Facebook.

«До «Верховного суду Криму» не надійшли апеляційні скарги від 4 з 24 захоплених українських моряків, це апеляції поранених під час обстрілу Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки, а також старшого матроса буксира «Яни Капу» Володимира Терещенка. Після поранення Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока перебували в лікарні №1 в Керчі, запобіжний захід їм обирав «Керченський міський суд» … Інтереси поранених моряків представляв адвокат за призначенням. Володимиру Терещенко запобіжний захід обирався «Київським районним судом» Сімферополя, його інтереси представляв також адвокат за призначенням. Адвокати за призначенням, на відміну від адвокатів за угодою, не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних», – йдеться в повідомленні.

Таким чином, відзначили «Кримському процесі», 26 грудня в «Верховному суді Криму» відбудеться розгляд останніх 5 апеляційних скарг українських моряків: командирів катера «Нікополь» Богдана Небилиці і буксира «Яни Капу» Олега Мельничука, командира дивізіону ВМСУ Дениса Гриценко, а також матросів Олега Семидоцького і Юрія Без’язичного.

Нагадаємо, раніше «Верховний суд Криму» відхилив 15 апеляційних скарг на арешт військовополонених моряків ВМСУ: Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Попова, Володимира Варімеза, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Юрія Будзило, Романа Мокряка, Віктора Беспальченко, Владислава Костишина, Сергія Чуліби, Андрія Шевченка, В’ячеслава Зінченка, Володимира Лісового та Андрія Драча.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.