Україна подасть додаткову скаргу на РФ у ЄСПЛ у справі військовополонених українських моряків

Новини

Україна 7 січня подасть до Європейського суду з прав людини міждержавну заяву проти РФ з вимогою звільнити полонених моряків.

Як повідомив заступник міністра юстиції Іван Лещина, заява стосуватиметься виконання або невиконання РФ зобов’язань в рамках Європейської конвенції, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на РБК.

Україна вимагатиме визнати, що Росія порушує конвенцію, утримуючи моряків. Ліщина підкреслив, що Мін’юст вимагатиме, щоб в разі позитивного рішення ЄСПЛ РФ звільнила моряків.

«Потрібно подати заяву до 7-го, ось 7 січня і подамо. Заява стосується виконання або невиконання обов’язків, згідно з Європейською конвенцією. Тобто, дотримується Росія прав Людина, який передбачено в конвенції чи ні. Вимога буде визнати, що Росія порушує конвенцію, утримуючи моряків», – повідомив Ліщина.

Уповноважений КМУ у справах ЄСПЛ Іван Ліщина

За його словами, як пише «РБК Україна», формою виконання позитивного рішення ЄСПЛ буде звільнення моряків.

«Якщо рішення буде на користь України, формою виконання рішення буде звільнення моряків. Але я не знаю, чи напише Європейський суд прямо в рішенні, що в якості окремих заходів індивідуального характеру звільнити їх безпосередньо. Ми будемо це вимагати, але наскільки це можливо на практиці ? Сьогодні таких випадків ще не було, щоб суд так прямо писав. Але ми сподіваємося », – додав він.

Раніше Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію забезпечити поранених моряків відповідним лікуванням. Крім того, Україна повинна подати міждержавне заяву до ЄСПЛ про порушення прав моряків до 7 січня 2019 року. За словами російських волонтерів, частини полонених досі не потрапили їхні адвокати.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

Всі 24 українських моряка, захоплені в Чорному морі російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ, заявили слідству ФСБ, що є військовополоненими.

28 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не вважають військовополоненими українських моряків, захоплених російськими військовими.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон зажадали від Росії негайно звільнити захоплених російським військовими моряків ВМСУ без висунення будь-яких умов.